Info

Novi model finansiranja javnih RTV servisa

Šta donosi novi model finansiranja javnih RTV servisa u BiH
Šta donosi novi model finansiranja javnih RTV servisa u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi model finansiranja javnih RTV servisa- Odbor Javnog radiotelevizijskog sistema BiH predstavio je jučer Komisiji za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prijedlog novog modela finansiranja javnih RTV servisa u BiH.

Sjednici Komisije prisustvovali su generalni direktori sva tri javna emitera te predsjedavajući Odbora JRTV sistema BiH Esad Gotovoša. On je naglasio da su sva tri javna emitera pred finansijskim slomom i da će, ukoliko se ne nađe brzo rješenje za njihovo stabilno finansiranje – propasti.

Manji iznos

Stoga Odbor spas vidi u uvođenju medijskog poreza iz kojeg bi se finansirali RTV emiteri.

Za razliku od sadašnje takse koja se plaća po domaćinstvu i putem računa telekom operatera, ubuduće bi svaki zaposleni građanin te penzioner plaćao porez čijom bi se naplatom finansirale entitetske i državna televizija. Rečeno je da bi penzioneri u ovom slučaju plaćali dvostruko manji iznos poreza od zaposlenih.

Uvođenjem poreza čiji bi iznos trebao, kako tvrde u Odboru, biti niži od sadašnjeg iznosa RTV takse povećao bi se obim naplate takse i bilo bi riješeno finansiranje servisa.

Izračunato je da bi se na ovaj način na godišnjem nivou prikupilo oko 90 miliona KM.

U prijedlogu se navodi da bi godišnje iz FBiH po ovom osnovu bilo prikupljeno oko 56,7 miliona, u RS 31,7 miliona, a u Distriktu Brčko 1,8 miliona KM. Očekivani iznos koji bi bio prikupljen godišnje odbijanjem građanima od plaća iznosio bi 64,6 miliona KM, dok od penzionera na godišnjem nivou očekuju 25,6 miliona maraka.

Jednoglasan dogovor

Osim finansijskog efekta, iz Odbora su kao glavni argument pred Komisijom isticali to što je ovaj model usaglašen jednoglasno između sva tri javna emitera. Većina članova Komisije ocijenila je da je ovaj prijedlog teoretski prihvatljiv, no izražen je skepticizam u smislu njegove primjene, naročito jer zahtijeva usaglašavanje brojnih zakonskih rješenja s ovim prijedlogom.

Istaknuto je i da Komisija nema nadležnost za odlučivanje o prihvatanju ili odbacivanju ovog prijedloga, pa je dogovoreno da će Komisija upoznati Kolegij Predstavničkog doma s ovim materijalom i dostaviti mu ga na daljnje postupanje.

Omjer raspodjele

Zanimljivo je da, iako se iz Federacije očekuje skoro dvostruko veći iznos od tog poreza u odnosu na RS, raspodjela entitetskim televizijama od ukupno 90 miliona KM planirana je u iznosu od po 30 posto, dok bi državna televizija dobila 40 posto prikupljenih sredstava.

Očekivani iznosi naplate

– 56,7 miliona KM poreza iz FBiH

– 31,7 miliona KM poreza iz RS

– 1,8 miliona KM poreza iz Distrikta Brčko

avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno