Info

Nabavke Ministarstva odbrane BiH

Red u javnim nabavkama Ministarstva odbrane BiH tek od 2017. godine
Red u javnim nabavkama Ministarstva odbrane BiH tek od 2017. godine
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nabavke Ministarstva odbrane BiH – Moja je namjera da od 2017. godine sve dovedemo u red i da ne bude više bilo kakvih problema kada su u pitanju javne nabavke ili bilo šta drugo. Ovo je jučer za “Nezavisne” izjavila Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH, nakon što je dan ranije Zajednička komisija parlamenta BiH za odbranu i sigurnost izrazila zabrinutost stanjem u sektoru nabavki Ministarstva odbrane (MO) BiH.

Naime, MO BiH, kao jedna od najglomaznijih institucija, troši milione, čak i desetine miliona KM na javne nabavke, od kojih se mnoge odnose na logističko i svako drugo zbrinjavanje vojske, ali i na obnovu materijalno-tehničkih sredstava i infrastrukture. S tim u vezi, “Nezavisne” su ranije u više navrata upozorile na pojedine sporne i nadasve čudne tendere (i procedure), od kojih su mnogi kasnili mjesecima, nekad i čitavu godinu. Zbog svega je i državna revizija poslovanje MO BiH ocjenjivala negativnim ocjenama ili je davala mišljenja s rezervom, no svih prethodnih godina ništa se značajno nije dogodilo, niti je bilo ko odgovarao za očite propuste koji “mirišu” na kriminal i korupciju.

Nedavni pokušaj Tužilaštva BiH da upravo ministrici Pendeš dokaže odgovornost i nesavjestan rad u službi iz vremena kada je bila zamjenik ministra je propao, a Pendeševu je Sud BiH oslobodio svake odgovornostri. Sama Pendeševa ističe da problem u javnim nabavkama u MO i Oružanim snagama BiH nije od juče, već od utemeljenja Ministarstva.

“Mi sada prvi put plan nabavki, u ovom slučaju za 2016. godinu, imamo usvojen na vrijeme. I ja očekujem da će barem 85 posto tendera biti završeno do 15. aprila”, kaže ona. Naime, 15. april je rok koji je Zajednička komisija dala Ministarstvu i Pendeševoj da izrade hitan plan za rješavanje problema u javnim nabavkama, no ministrica tvrdi da ovaj rok nema veze sa namjerom MO BiH da baš do tog perioda završi većinu ovogodišnjih tendera.

Na pitanje ko će odgovarati za mnoge nepravilnosti i sumnje u kriminalne aktivnosti, Pendeševa odgovara kako treba prvo utvrditi postoji li krivična odgovornost, ali da disciplinska nije upitna. Šemsudin Mehmedović, član Zajedničke komsije, ističe da su problemi očiti te da vojska tokom zimskih mjeseci ostaje bez grijanja, a često i bez hrane, a sve zbog padanja tendera. “U sektoru javne nabavke ne radi se profesionalno i zakonito”, upozorava Mehmedović, koji, također, nije mogao da odgovori hoće li neko odgovarati.

“To nije posao komisije, to je posao za reviziju, a znamo da su revizorski izvještaji iz godine u godinu negativni. Međutim, i agencije za provođenje zakona mogu da urade svoj dio posla”, zaključuje on. I Mehmedović i Pendešova skreću pažnju na još jedan problem, a to je da jedinice OS BiH nisu naročito operativne jer je vojska, faktički, “zarobljena” čuvanjem nepokretne vojne imovine iz razloga što i dalje ne postoji spremnost entitetskih vlada da je preuzmu.

nezavisne.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno