Politika

Novi ministri u Vladi ZDK

Vlada ZDK
Vlada ZDK
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi ministri u Vladi ZDK – Kantonalni odbora SBB-Fahrudin Radončić Zeničko-dobojskog kantona, nakon što je za ponedjeljak, 23. novembra, zakazana hitna sjednica Skupštine ZDK na kojoj bi tebala biti rekonstruisana Vlada ZDK i na kojoj bi njihovi kadrovi trebali zamijeniti ministre DF-Željko Komšić, dostavio je danas premijeru Vlade ZDK Miralemu Galijaševiću (SDA) spisak svojih kandidata za ministare.

SBB je, prema koalicionom dogovoru sa SDA i koalicijom HNS/HDZ-om, ispunio i obavezu nacionalne zastupljenosti ministara u Vladi ZDK, pa je u skladu s tim predložio dva ministra iz reda Srba i jednog Bošnjaka. Tako bi novi ministar zdravstva trebao biti Dragoljub Brenjo, neuropsihijatar zaposlen u Domu zdravlja Breza. Brenjo je rođen 1953. godine u Mostaru.

Za ministra policije predložen je Nikola Arsenić iz Zenice, koji je također rođen 1953. godine, ali u Kotor Varošu. Arsenić je završio Mašinski fakultet u Rijeci i inače je zaposlen u MUP-u ZDK, a cijeli je rat proveo u Zenici i bio pripadnik Armije BiH.

Ministar prostornog uređenja i okoliša bit će Fahrudin Brkić, koji je rođen 1971. godine u Varešu, gdje je i danas nastanjen. Brkić je u prošlom sazivu Skupštine ZDK bio zastupnik SBB-a, završio je Fakultet šumarstva u Sarajevu, na kojem trenutno pohađa i postdiplomski studij. Zaposlen je u Šumskom privrednom društvu ZDK-a.

SBB će nanadno predložiti svog kandidata za poziciju predsjedavajućeg Skupštine ZDK, koju sada obavalja Draženka Subašić (DF), a koja će, po koalicionom dogovoru tri stranke, pripasti njima.

Ulaskom u Vladu ZDK ministara SBB-a, na kvaliteti će dobiti i skupštinska većina, koja sada ima tek natpolovičnu većinu, odnosno čine je samo 18 od 35 zastupnika. SBB, naime, u Skupštini ZDK ima 8, dok je DF imao samo 5 zastupnika, pa će uz 11 SDA-ovih i 2 koalicije HNS/HDZ, imati komotnih 21 glas. Dodamo li tome da će novu skupštinsku većinu, sa po dva svoja glasa, sigurno podržavati i A-SDA i Stranka za BiH, to će akpacitet nove koalicije narasti na čak 25 ruku.

AVAZ 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno