Zenica

Nove fasade dobiva pet zgrada u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradska uprava Zenica nastavlja sa implementiranjem projekta utopljavanja zgrada, koji ima za cilj poboljšanje energetske efikasnosti i dovodi do manje potrošnje energenata i manjoj emisiji štetnih plinova, kao i poboljšanju kvaliteta zraka. S tim u vezi, danas je potpisano 19 ugovora i to 14 za zamjenu azbestnih krovova i pet ugovora za zamjenu stolarije na zajedničkih dijelovima zgrade, ukupne vrijednosti 235.351 KM.

Prema riječima gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, jedan od mnogih projekata koje provodi Gradska uprava Zenica je upravo i utopljavanje zgrada, kako bi bile energetski efikasne, ali i kako bi promijenili azbestne krovove i stolariju.

“Radimo to već petu godinu zaredom, međutim, kao gradonačelnik nisam zadovoljan. Ove godine smo predvidjeli 500.000 KM u Budžetu za te namjene, a samo 235.000 KM je utrošeno. Dakle, svi koji su se prijavili su prošli na tenderu, a ostalo nam je još više od pola tih sredstava. Ponavljam građanima Zenice odnosno vlasnicima stanova, stanovi su privatno vlasništvo. Grad vam poklanja 50 posto da vam stanovi ljeti budu hladniji, a zimi topliji. Ne vidim nikakav razlog da ne koristite ovu pogodnost. Još jednom pozivam sve građane, konkurišite naredne godine kako bi nam svima grad bio mnogo ljepši”; rekao je gradonačelnik Kasumović.

Najavio je kako uskoro počinje i realiziranje projekta zamjene kućnih ložišta za toplotne pumpe.

“Krećemo i sa projektom zamjene kućnih ložišta za toplotne pumpe. Uskoro ćemo raspisati javni poziv i koristim priliku da pozovem sve građane da, shodno uvjetima, konkurišu na poziv. Građani će dobiti sredstva da mogu dobiti toplotne pumpe, a na taj način će nam grad biti čišći jer ćemo smanjiti broj kućna ložišta. Ponoviti ću još jednom, Grad Zenicu smo uveli u “Zelene gradove Evrope” i sada moramo sve te norme ispuniti. Nećemo postati ekološki čist grad samo nekakvom naredbom, moramo se svi početi tako ponašati”, istakao je gradonačelnik Kasumović.

Valja istaći kako je Gradska uprava Zenica do sada izvršila radove na izradi termo-izolacione fasade na 18 objekata i radove na zamjeni krova izrađenog od azbestnih ploča na 47 objekata, za što je utrošeno 1.100.000 KM.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno