Info

Nova pravila za tarifiranje poziva s mobitela

Pozivi s mobitela prema svim fiksnim mrežama jednaki
Pozivi s mobitela prema svim fiksnim mrežama jednaki
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nova pravila za tarifiranje poziva s mobitela  – Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) objavila je da od danas na snagu stupa drugi set mjera koje imaju za cilj smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji, podsticanje konkurencije i zaštitu prava krajnjih korisnika.

U priopćenju RAK-a se navodi da, u skladu sa Odlukom o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije i uvjeta za pružanje telekomunikacijskih usluga, na snagu stupa mjera koja nalaže da se u sklopu postpaid i prepaid tarifnih modela u kojima postoji naplata uspostavljanja poziva primijene ili obračunska jedinica jedna sekunda ili ukine naplata uspostavljanja poziva.

Uspostavljanje poziva se izuzetno može naplaćivati za bonus minute koje korisnik dobiva u okviru paketa koji uključuju neograničen promet, odnosno flat paketi, tarifne opcije, tarifni paketi koji uključuju besplatne vikend-minute i slično.

Pošto u ovom slučaju Agencija ne daje suglasnost na izmjene cjenovnika, telekom operateri vrše izmjene u skladu sa vlastitom poslovnom politikom.

Druga mjera odnosi se na sve operatere, odnosno za fiksnu, mobilnu telefoniju i internet i nalaže da cijene moraju biti iskazane sa porezom na dodatnu vrijednost.

Operateri nisu obvezni obavijestiti RAK o izmjenama, a u slučaju prigovora da se cijene ne iskazuju u skladu sa navedenom obvezom ova agencija će pokrenuti postupak.

Iz RAK-a podsjećaju da mjere koje od danas stupaju na snagu nalažu izjednačavanje cijena poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama sa cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži, i vrijedi za sve postpaid i prepaid pakete.

Ova mjera ima za cilj poticanje konkurencije i sprječavanje prenošenja tržišne snage sa tržišta fiksne telefonije na tržište mobilne telefonije.

Od danas također stupa na snagu mjera koja nalaže da trajanje računa za prepaid korisnike nakon dopune iznosom 10 KM i više mora vrijediti najmanje 90 dana, odnosno omogućiti dolazne i odlazne pozive.

RAK poziva krajnje korisnike da se informiraju o dostupnosti raspoloživih paketa i tarifnih modela kako bi imali pristup uslugama u mobilnoj telefoniji po smanjenim cijenama, te da dostave prigovor u slučaju saznanja da nositelji dozvola nisu ispunili propisane obveze.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno