Info

BHRT smanjuje obim usluga FTV-u

BHRT smanjuje obim usluga FTV-u
BHRT smanjuje obim usluga FTV-u
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BHRT smanjuje obim usluga FTV-u- Upravni odbor Radio-televizije Bosne i Hercegovine je razmotrio situaciju nakon najave o privremenom prekidu produkcije i emitovanja programa od 30. juna ove godine i zaključio da u prethodnom periodu nisu napravljeni značajniji pomaci u smislu rješavanja problema naplate RTV takse i načina otplate dugovanja entitetskih emitera prema BHRT-u.

Ako se ovome doda i činjenica da sa 30. junom, faktički, prestaje i privremeni način finansiranja javnih emitera putem prikupljanja takse preko računa za fiksne telefone tri dominantna telekom operatera, pokazuje se da je prethodna odluka o privremenom prekidu produkcije i emitovanja programa bila iznuđena i da je najavila razvoj situacije kojoj upravo svjedočimo.

Važno je napomenuti da je BHRT, u cilju smanjenja troškova, produkciju vlastitog programa od početka juna svela isključivo na informativne emisije i na sportski program, i to nakon što je, prvenstveno, vlastitim naporima uspjela osigurati emitiranje Evropskog prvenstva u nogometu.

Upravo su programske obaveze prema EURU i obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici glavni razlozi za prolongiranje primjene odluke o privremenom prekidu produkcije i emitovanja programa, koja je trebala stupiti na snagu 30. juna.

Upravni odbor pozdravlja usvajanje izmjena Zakona o javnom RTV sistemu u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine u prvom čitanju i poziva predstavnike političkih partija da pokažu odgovornost i usvoje izmjene Zakona, nakon isteka amandmanske faze, i u drugom čitanju, što bi se trebalo dogoditi u narednih desetak dana.

Ukoliko bi došlo do ovakvog razvoja situacije, to bi bio znak za Upravni odbor da, zajedno s menadžmentom i svim uposlenicima BHRT-a, učini dodatne napore kako bi se programska funkcija javnog medijskog servisa Bosne i Hercegovine održala do konačnog rješenja stabilnog i efikasnog načina naplate RTV takse.

Upravni odbor je informisan da nije bilo nikakvog odgovora Poslovodstva Federalne radio-televizije na javni poziv BHRT-a za održavanje sastanka na kojem bi se dogovorio način plaćanja dugovanja za korištene usluge BHRT-a, koja su u prvih pet mjeseci 2016. godine dostigla iznos od 1.854.177,62 KM.
S tim u vezi, Upravni odbor BHRT je naložio Poslovodstvu BHRT-a da primijeni mjere smanjenja obima usluga koje BHRT daje RTV FBiH, zbog nemogućnosti daljeg finansiranja istih iz višemjesečnog nedostatnog priliva sredstava.

Upravni odbor je konstatirao da Federalna radio-televizija, od kraja avgusta 2014. godine, ima samo jednog člana Upravnog odbora i generalnog direktora kojem je mandat istekao još prije tog roka, što dovodi u pitanje legalnost rada ovog javnog servisa, kao i Odbora sistema javnih emitera.

Upravni odbor će o svemu navedenom, u posebnom pismu, obavijestiti predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH i predstavnike svih međunarodnih institucija u Bosni i Hercegovini.

(TeVe/BHRT)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno