Kultura

Nova knjiga Šemsudina Gegića- zajednički izdavački projekat dvije biblioteke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nova knjiga Šemsudina Gegića- zajednički izdavački projekat dvije biblioteke- Na Dan pobjede protiv fašizma i Dan Evrope izlazi nova knjiga Šemsudina Gegića Šemsa „Dnevnik seobenog lica“, kao partnerski izdavački projekat dvije biblioteke

U izdanju Gradske biblioteke Zenica i JU Biblioteke „Alija Isaković“ iz Gradačca objavljena je knjiga velikog stvaraoca, bosanskohercegovačkog dramskog pisca, pripovjedača, pozorišnog, filmskog i TV-režisera i dokumentariste Šemsudina Gegića Šemsa. Simbolično, ovo vrijedno literarno ostvarenje nam dolazi na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, što nije nimalo slučajno, budući da je Šemsudin Gegić čitav svoj život i umjetnički rad posvetio onome što nazivamo „evropskim vrijednostima“, među kojima je najznačajniji upravo antifašizam.

„Duhovno putovanje Šemsa, koji s razlogom dijeli nadimak s Tabrizijem, je vrlo ‘materijalno’, evropsko, ovosvjetovno, a njegovo materijalno putovanje je itekako produhovljeno i eklektički nabijeno iskustvenim spoznajama tajni i mudrosti bliskih i dalekih svjetova. ‘Kliker po kliker’, Šems nam priča svoju priču, naizgled laganu, zbog autorovog lepršavog pripovjedačkog stila i umijeća, ali suštinski tešku, baš kakva je i sama stvarnost. S velikim ponosom i radošću, predstavljam izuzetnu knjigu Šemsudina Gegića“, rekao nam je Haris Abdagić, urednik knjige i direktor Gradske biblioteke Zenica.

„Dnevnik seobenog lica“ nastajao je u razdoblju od skoro tri godine; dnevni zapisi, sažeti po sedmicama, objavljivani su na USA/BiH portalu kliker.info – gdje su dostizali rekordnu čitanost. Autor je ovdje ispisivao i ispovijedno-dnevničku i pripovjedačku prozu, kao i sjajne mikroeseje, te poticajne fragmente svojih dramskih tekstova – multižanrovski profilirajući svoje pismo kao kreativno očitovanje svestranog umjetnika:

„Za takvo šta je neophodno imati jedinstven dar, osjećanje za jezik, književnu pismenost, kao i onu multižanrovsku/poliaspektnu sposobnost – da se i u riječi, i u zvuku, i u slici, i u viziji, i u fotografiji stvarnosti suvereno krećeš, kao da je to jedan isti medijum: medijum tvoračke genijalnosti!“ (izvod iz Predgovora Halila Šetke, urednika portala kliker.info)

„…figure iz ovih zapisa naprosto nas zabljesnu jarkim kondenzovanim karakterizacijama, očitovanjima i dijalozima, dajući autoru ‘šlagvort’ da na malom prostoru, u jednom fragmentu ili na jednoj stranici, izrazi ne samo svoje ljudske emocije, empatiju i razumijevanje – već i da na vrlo efektan način sažme i u blistavim poentama izrazi svoju prosudbu, kritički stav pa ponekad i bunt spram svega onog što nas ugrožava, okiva ili ponižava kao ljude, u ovom svijetu takvom kakav je: sve hladnijem, indiferentnijem i okrutnijem prema izvornim životnim i duhovnim vrijednostima i prema humanitetu generalno.“ (izvod iz Pogovora Željka Grahovca, redaktora i recenzenta ovog izdanja).

Knjiga će se uskoro naći u bibliotekama širom Bosne i Hercegovine, kao i u slobodnoj prodaji, a centralna promocija je planirana za mjesec juni, u Gradačcu, opet simbolično, pored Bijele kule Zmaja od Bosne. Bit će to multimedijalna promocija (performans seobenih lica) u režiji autora knjige, koji će na ovaj događaj doći iz Milana (Italija), gdje se trenutno liječi od raka pluća. Želja mu je u „domovini seobenih lica“, s junacima svog dnevnika koji je pisao tri godine, ponovo odživjeti i performansom „oživjeti“ napisano.

Za kraj, evo i nekoliko autorovih riječi o ovoj, za bh. izdavačku produkciju izuzetno značajnoj, knjizi:

“Knjiga Dnevnik seobenog lica je ukoričeni izbjeglički zavežljaj u kojeg je stala domovina sa svojom pitomom i divljom prirodom, lijepim i ružnim pričama, dobrim i lošim licima, sa svojim radiom u kojemu, kao u sjećanju, žive glasovi izgubljenih uspomena seobenih lica.

Ništa kao putevi ne može kuću opustošiti – moto je ove knjige u kojoj i sam pisac postaje seobeno lice.” (Šemsudin Gegić, autor knjige)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno