Politika

Nova ili stara skupštinska većina u ZDK?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nekoliko internet portala danas je objavilo da će doći do promjene Vlade u Zeničko-dobojskom kantonu. Ustvrdili su da se “nakon sakupljenih potpisa u Tuzli, sada isti scenario dogodio i u Zenici”, tako što su zastupnici više opozicionih stranaka realizirali ideju koju je najavio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, odmah nakon izbora.

Prema tim navodima, zastupnici SDP-a, SBB-a, Nezavisnog bloka, DF-a, Naše stranke i SBiH-a sakupili su dovoljan broj glasova da Vlada u ZDK bude smijenjena, ali uz iskristalisan stav da u novoj vladi trebaju biti predstavnici HDZ-a, koji je i u sadašnjoj vlasti. To bi, praktično, značilo izbacivanje SDA i A-SDA, te podrške nekoliko nezavisnih zastupnika, koji bi iz većine prešli u opoziciju.

Iz više izvora prikupili smo današnje izjave aktera političke scene u Zenici i ZDK, a vama ostavljamo da procijenite da li će do promjene skupštinske većine i doći, kako je najavljeno.

Čehić: Ako HDZ bude u novoj većini, glasati ću za nju

Dr.Ermin Čehić, zastupnik SBB-a je za portal Centralna.ba rekao da će “u sprovođenju odluka od vitalnog nacionalnog interesa za hrvatski narod striktno poštovati odluke HNS-a”. On bi trebao biti presudni glas u Klubu Hrvata ZDK, bez kojeg nema rekonstrukcije Skupštine. Čehić je poznat po čvrstom zastupanju hrvatskih interesa u skupštini.

Na upit ovog portala kako “glasa za za smjenu Vlade u kojoj učestvuje HDZ, a istovremeno uslovljava svoj glas učešćem HDZ-a u novoj većini”, on je pojasnio –

– Danas sam imao sastanak sa g. Mirsadom Mahmutagićem, predsjednikom KO SDP-a, te g. Fuadom Kasumovićem, kao predstavnikom Zeničke inicijative i Nezavisnog bloka. U toj skupštinskoj većini zastupljeni su još i SBB, DF i Naša stranka. Dobio sam garancije od g. Kasumovića i g. Mahmutagića da će u budućoj skupštinskoj većini biti zastupljeni legitimno izabrani predstavnici hrvatskog naroda, tj. HDZ-a. Moj zahtjev je da se poštuje Ustav ZDK koji tačno određuje broj Hrvata u Vladi i drugim zakonodavnim i izvršnim tijelima Kantona. To je sadašnji kapacitet u kojem je zastupljen HDZ u našem kantonu. Ova pozicija hrvatskog naroda koje garantuje Ustav neće biti predmet popunjavanja stranaka koje nemaju legitimitet HNS-a. Pa ma koga delegirali. Dakle stranke van HNS-a koje bi htjele delegirati Hrvate, mogu to učiniti u okviru Bošnjačke ili neke druge kvote ako to žele. To su uvjeti pod kojima cu glasati za smjenu sadašnje Vlade i izbor nove. To znači da će ukoliko dođe do formiranja nove skupštinske većine, HNS/HDZ biti dio iste. Ukoliko ne dođe HNS/HDZ će ostati u postojećoj skupštinskoj većini. Uostalom, g. Kasumović je u nekoliko medijskih istupa pozvao HDZ da bude dio nove vlasti. Isto je učinio i SDP. Ukoliko tako bude glasati ću za novu većinu. Ukoliko se dogovor ne bude poštovao neću glasati, rekao je i dodao – Svaka opozicija teži da smjeni postojeću vlast što smatram legitimnim. Ali u sprovođenju odluka od vitalnog nacionalnog interesa za hrvatski narod, kao član kluba Hrvata u Skupštini ZDK striktno ću poštovati odluke HNS. Vlasti ZDK ZDK bez stranaka HNS ne bi smjelo biti, jer takva odluka podriva temelje opstojnosti BiH.

Šta kažu Kasumović, Renić, Mahmutagić, Sarajlić i Kratina
Šta kažu Kasumović, Renić, Mahmutagić, Sarajlić i Kratina

Podsjećamo, nakon pobjede na Lokalnim izborima, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najavio je smjenu Vlade ZDK, te je “obnovio svoj prijedlog da Amra Mehmedić bude premijerka”.

Sanja Renić, zastupnica Naše stranke u Skupštini ZDK je za portal Raport rekla da su “svoje potpise stavili zastupnici SDP-a, SBB-a, Nezavisnog bloka, DF-a, Naše stranke i SBiH-a”. – U utorak imamo sjednicu Skupštine ZDK. Mislim da će to biti posljednja sjednica u ovom sastavu, rekla je Renić za Raport.

Mirsad Mahmutagić, predsjednik KO SDP ZDK je rekao ” da nova Vlada može vladati u naredne dvije godine što praktično nije pravi cilj vladanja nego pripreme za 2022. godinu”.

Predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini ZDK Ismet Sarajlić ističe da je njihov Klub jedinstven, te da će oni, bez dileme, podržati novu većinu.

Predsjednica KO DF ZDK, Alma Kratina je kazala da, zasada, ne želi komentarisati ovu temu, te „da je sve u domenu informacija i nedefinisanih političkih odluka“.

S druge strane, vladajuća koalicija ističe da je parlamentarna većina u ZDK stabilna i da funkcioniše bez problema.

-Informacija da je opozicija u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona navodno prikupila dovoljan broj potpisa za smjenu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koju su danas objavili pojedini mediji, pozivajući se na navodna nezvanična saznanja, proizvod su medijskih špekulacija i izraz neostvarenih političkih ambicija opozicije. Skupštinska većina u Zeničko-dobojskom kantonu, koju čine SDA, A-SDA, HDZ BiH i nezavisni zastupnici stabilna je i funkcioniše bez poteškoća, a to je potvrđeno i na nizu sastanaka koordinacije koju čine šefovi ovih stranaka u Zeničko-dobojskom kantonu, od kojih je posljednji održan ove sedmice. Zbog toga pozivamo predvodnike navodne “nove većine” da javno objave spisak potpisnika zahtjeva i time otklone svaku sumnju u to da se radi o klasičnom medijskom spinu čija je namjera stvaranje političkog haosa. Potencijal opozicije u Zeničko-dobojskom kantonu iznosi maksimalno 13 ili 14 ruku, što nije dovoljno za izglasavanje nepovjerenja Vladi i preuzimanje odgovornosti za upravljanje političkim procesima. Opozicija u Zeničko-dobojskom kantonu propustila je priliku da formira Vladu početkom 2019. godine, iako su imali mandatara i ovladali skupštinskim tijelima, ali to nisu znali uraditi. SDA je kao izborni pobjednik na Općim izborima 2018. preuzela odgovornost te sa koalicionim partnerima formirala Vladu Zeničko-dobojskog kantona koja je do sada uspješno odgovarala izazovima i potrebama građana, a posebno u vrijeme pandemije virusa COVID-19, za što je dobila priznanje brojnih domaćih i stranih funkcionera te političkih šefova stranaka, pa čak i onih koji nisu dio aktuelne skupštinske većine, kazao je predsjednik KO SDA ZDK Miralem Galijašević.

Ramo Isak, predsjednik KO A-SDA ZDK, kaže da je, od početka formiranja postojeće parlamentarne većine, uvijek govorio da će A-SDA do kraja ostati u parlamentarnoj većini, te da se ona neće mijenjati.

– Ova parlamentarna većina ostaje do kraja mandata i veoma kvalitetno funkcioniše i radi. U ovim najtežim vremenima korone i problema vezanih za budžet, gledamo kako ćemo rješavati te probleme, te se bavimo time kako da ustabilimo i popravimo stanje u ZDK, kako bi život građana u ZDK bio bolji. Ne bavimo se parlamentarnim većinama niti razmišljamo o tome, a bilo ko ko ima mogućnost da napravi parlamentarnu većinu, ne treba davati bilo kakve izjave, nego to uraditi. Ipak, mislim da su to samo puste želje. Imamo stabilnu i kvalitetnu parlamentarnu većinu“, kaže Isak.

Tadić: Aktuelna parlamentarna većina je stabilna

Mišljenje i stav svojih koalicionih partnera dijeli i Ivo Tadić, predsjednik KO HDZ BiH.

“Prema mojoj procjeni, parlamentarna većina je stabilna. Ono što smatramo ključnim u ovom razdoblju jeste priprema za izradu proračuna i prevazilaženje svih ovih problema koje imamo, a koji su izazvani pandemijom koronavirusa. Mislim da bi bio veliki luksuz ući u jednu takvu priču, s obzirom na ukupno stanje, i naših finansija, i stanja unutar naše županije”, kaže Tadić.

Izvori: Centralna/Raport/Avaz/Naša riječ/stranačka saopćenja



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno