Sudske klupe

Nova bankarska afera potresa ZDK

Zeničko – dobojski kanton potresa novi skandal s bankarskim službenicima, ovaj put u Varešu. Kako saznajemo, zbog pronevjere novca suspendovan je Ajdin Kevrić, službenik tamošnje poslovnice “UniCredit” banke. Neslužbene informacije govore da je internom provjerom utvrđeno da nedostaje čak 230.000 KM. Iako se u Varešu može čuti da je Kevrić nedostupan, jučer smo stupili u kontakt s njim.

– Ne znam šta želite da vam kažem. Ne mogu i neću komentirati bilo šta vezano za taj slučaj. Ima banka, neka vam oni kažu šta misle da treba – rekao nam je Kevrić i prekinuo razgovor, odbivši da komentariše tvrdnje o suspenziji, pronevjeri, ali i da li je ili nije dostupan kolegama i policiji.

A priče idu do toga da je Kevrić navodno “skidao” novac sa računa na koje su dolazila sredstva, a vlasnici ih nisu duže vrijeme koristili, navodno popunjavajući “rupe” na svom računu.

– U zadnje vrijeme je bilo primjetno da upadljivo troši i raskošno živi, te da je trošio na klađenje, a sve to nije mogao ma koliku plaću imao bankarski službenik u lokalnoj filijali – rekao nam je jedan Kevrićev poznanik iz Vareša.

Ni u „UniCredit“ banci nisu bili pretjerano radi da komentiraju slučaj. Ipak, “Dnevnom avazu” u sarajevskom sjedištu banke rečeno je da je provođenjem interne kontrole poslovanja, “banka detektovala nesavjesno ponašanje jednog od uposlenika poslovnice u Varešu”.

– Protiv njega su odmah poduzete neophodne mjere. Okolnosti ovog slučaja se utvrđuju, a eventualna šteta će biti nadoknađena. Naši klijenti nemaju razloga za zabrinutost – kazali su nam u odjelu za komunikacije „UniCredit“ banke. 

U odjelu za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK potvrđeno nam je da su ih iz “UniCreditove” poslovnice u Varešu informirali o slučaju.

– Ipak, službenici MUP-a ZDK još nisu započeli istražne radnje u ovom slučaju, jer nam je iz banke rečeno da su u toku unutarnje kontrole i inventure, nakon kojih će se moći reći da li je i koliko novca pronevjereno. Nakon interne provjere, MUP će biti uključen – rekao nam je Faris Sikirić iz MUP-a ZDK.

Nezvanične informacije govore da su uz Kevrića još najmanje dvije osobe iz banke, prema opisu svojih poslova, morale znati šta se radi sa novcem građana. Prema našim saznanjima, i te dvije osobe su suspendovane. S druge strane, u zvaničnom odgovoru iz “UniCredita” spominje se kako su “neophodne mjere” poduzete prema jednom uposleniku.

AVAZ

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem