Ostali sportovi

NN i RTV BiH: Amel Tuka najbolji sportista BiH u 2019.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vrhunac sportske 2019. godine večeras se događao u hotelu “Holiday” u Sarajevu, gdje je održana svečana manifestacija Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH. BiH je po 19. put dobila sportske heroje.

Ideja organizacije ove manifestacije rodila se sada već davne 2001. godine. “Nezavisne novine” na ovom istom mjestu su okupile sportiste i sportistkinje iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a epitet najboljeg tada je ponio i danas slavni Hasan Salihamidžić. Godinama kasnije kroz ovu manifestaciju pisana je istorija bh. sporta. Do sada je nagrađeno preko 400 zaslužnih sportista, sportskih radnika, kolektiva i organizacija. U ovom izboru od prvog dana je tradicionalno i Radio televizija BiH. Značaj događaja prepoznat je na mnogim adresama. Jedna od njih je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine. Krovna bh. sportska institucija tradicionalni je partner ove manifestacije, kao i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

NAJBOLJI SPORTISTA

Žiri je odlučio da su trojica najuspješnijih sportista: Benjamin Burić (rukomet), Amel Tuka (atletika), te Tihomir Gajić (odbojka). Predsjednik žirija Samir Avdić uručio je nagrade najboljim sportistima. A jednoglasnom odlukom žirija za najboljeg sportistu u izboru “Nezavisnih novina” i BHRT 2019. godine proglašen je AMEL TUKA!

Amel Tuka, koji je prvi put nagradu za najboljeg sportistu BiH dobio 2015. godine, zasluženo je stigao do drugog laskavog priznanja nakon što je u godini na izmaku ostvario jedan od najvećih rezultata u istoriji bh. sporta, osvojivši srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

“Šta da kažem, osim da sam izuzetno ponosan na ovu laskavu titulu najboljeg sportiste BiH. To je veliko priznanje za nas sportiste, jer zaista se svi trudimo maksimalno i dajemo sve od sebe kako bismo ostvarivali vrhunske rezulate. Želim ovom prilikom da zahvalim ‘Nezavisnim novinama’, BHRT-u i stručnom žiriju, koji su izabrali mene za najboljeg”, rekao je Tuka.

SPORTISTKINJA GODINE

Sportske heroine u 2019. godini su: Marica Gajić (košarka), Larisa Cerić (džudo) i Lejla Tanović (biciklizam). Lejla Tanović, Maricina sestra Dragica i Aleksandra Samardžić u ime Larise primile su plakete od predsjednika žirija Samira Avdića. A najbolja sportistkinja u 2019. godini, po odluci žirija je bh. džudistkinja LARISA CERIĆ. Najnagrađivaniju bh. sportistkinju takmičarske obaveze spriječile su da večeras lično primi nagradu, ali se javila video porukom.

Larisa Cerić, članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva, i u ovoj godini je nastavila da piše istoriju i bilježi vrhunske rezultate, a sve je oduševila osvajanjem srebrne medalje na Evropskim igrama u Minsku, koje su bile ujedno i Evropsko prvenstvo.

“Žao mi je što nisam bila u mogućnosti da prisustvujem ceremoniji proglašenja najboljih s  obzirom na to da nastupam na mastersu u Kini. Naravno da je velika čast što sam, mislim, sedmi put dobila ovu nagradu. Svaka titula je posebna i proslavim je sa svojim najbližima, kojima zahvaljujem. Nadam se da ću sljedeće godine uspjeti da krunišem svoju karijeru jedinom medaljom koja mi nedostaje, a to je sa Olimpijskih igara. Ja ću dati sve od sebe da u tome uspijem i da se uz Amela Tuku vratim iz Tokija sa jednom od medalja i tako ispunim snove”, rekla je viceprvakinja Evrope.

NAGRADA ČITALACA

Glasanje na portalu www.nezavisne.com trajalo je od 20. novembra do 9. decembra. Pristiglo je više od 12.000 glasova čitalaca, a najviše simpatija publike, čak 51 posto pobrala je AZRA DEDIĆ, evropska prvakinja u ID džudou i prva osoba s Downovim sindromom u BiH koja je stekla majstorsko zvanje u bilo kojoj kategoriji. Azri je nagradu uručila Minja Šuković, zamjenica glavnog i odgovornog urednika Nezavisnih novina.

NAJBOLJA EKIPA

U godini koja je iza nas ekipni sportovi su nastavili uzlazni trend i donjeli nam dosta radosti. U najužoj konkurenciji za kategoriju „Najbolja ekipa“ su se našli: Odbojkaški klub Mladost Brčko, Hrvatski ženski rukometni klub Grude i Rukometna reprezentacija BiH I u ovom slučaju je žiri, bez mnogo dilema, odlučio da titulu najbolje ekipe u 2019. godini ponese rukometna reprezentacija BiH. Bh. reprezentativac MUHAMED TOROMANOVIĆ u ime saigrača preuzeo je statuu koju mu je uručila Medina Šehić, urednica sportskog programa BHT1.

NAJBOLJI TRENER

U ovoj kategoriji u najužu konkurenciju uvršteni su Branislav Crnogorac (džudo), Husref Musemić (fudbal) i Bilal Šuman (rukomet). Žiri je prepoznao uspjeh i jednoglasnom odlukom nagradio rukometnog virtuoza i selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine BILALA ŠUMANA. Popularnom Biliju zasluženo priznanje je uručila Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica “Nezavisnih novina”.

FAIR PLAY

Fer-plej, respekt i poštovanje protivnika jedan su od osnovnih postulata u sportu. Žiri je donio odluku da ovo značajno priznanje u 2019. godini dodjeli direktoru Ženskog rukometnog kluba Borac iz Banjaluke Darku Saviću. Urednik sportskog programa Bh. radija 1 Adnan Ljubović uručio je nagradu Saviću.

NAJBOLJI SPORTISTA U SPORTU ZA INVALIDE

Ova nagrada u godini na izmaku pripala je jednom stonoteniseru. Najbolji sportista u ovoj kategoriji je HARIS EMINOVIĆ. Dugogodišnji član žirija i nekadašnji selektor stonoteniske reprezentacije BiH SEAD PAŠIĆ uručio je nagradu HARISU EMINOVIĆU.

NAJBOLJA EKIPA U SPORTU ZA INVALIDE

U ovoj kategoriji žiri već godinama ima najlakši zadatak. Jedan sportski kolektiv ispisao je brojne stranice svjetske sportske istorije, pa tako i “Izbora najboljeg sportiste BiH”. Neizostavan faktor u nagrađivanju je i večeras reprezentacija u sjedećoj odbojci. Članovi najtrofejnijeg bh. tima, među kojima je i njihov najmlađi član Harun Golub, primili su nagradu koju im je predao MIRZA TELETOVIĆ, predsjednik Košarkaškog saveza BiH.

ŽIVOTNO DJELO

Josip Katalinski, Ivica Osim, Marjan Beneš, Slobodan Karalić, Razija Mujanović, Milorad Karalić, Sabit Hadžić… samo su neka od imena sportskih velikana koji su kroz bogatu istoriju ranijih godina dobijali ovo priznanje. Ove godine nagrada za životno djelo pripala neprevaziđenom mostarskom trojcu DUŠKU BAJEVIĆU, FRANJI VLADIĆU I ENVERU MARIĆU. Nagrade su primili MIA VLADIĆ BOŠKOVIĆ kćerka gospodina Vladića, EMA MARIĆ unuka gospodina Marića, te legendarni DUŠKO BAJEVIĆ, a uručila ih je vlasnica olimpijskog srebra MARA LAKIĆ BRČANINOVIĆ.

NAGRADA ZA RAZVOJ SPORTA

Žiri je ovogodišnju nagradu za razvoj sporta dodijelio jednom od najistaknutijih bh. sportskih radnika MARINKU UMIČEVIĆU. Zasluženo priznanje dodijelila je Diana Radić, izvršni direktor kompanije “Nezavisne novine”.

NAJPERSPEKTIVNIJI SPORTISTA

Branko Tadić (džudo), Husein Selimović (biciklizam), Niša Tanić (odbojka), Hamza Turulja i Hamza Čajić (karate), su bili u najužoj konkurenciji. Nagrada najperspektivniji sportista u 2019. godini ide u ruke karatisti HAMZI TURULJI.
Dugogodišnj sportski radnik u karateu Dragoslav Dojčinović, uručio je priznanje Hamzi Turulji.

NAJPERSPEKTIVNIJA SPORTISTKINJA

U najužu konkurenciju među mladim sportistkinjama su ušle: Dora Ćosić (stoni tenis), Dragana Domuzin i Dragana Zubac (košarka), Ana Petrović (rukomet) i Đula Velagić (fudbal). Jednoglasnom odlukom za najperspektivniju sportistkinju u 2019. godini žiri je proglasio DRAGANU ZUBAC. Dragana zbog klupskih obaveza večeras nije sa nama. Nagradu će u njeno ime primiti, ponosni otac Goran, a nagradu je uručio osvajač evropske bronze i najperspektivniji sportista iz 2010. godine, džudista Stefan Majdov. Nagradu u njeno ime je primio njen otac Goran, a nagradu je uručio Majdov.

Predsjednik žirija 19. izbora najboljeg sportiste je jedan od najboljih košarkaša, nakadašnji kapiten bh. tima i šampion Evrope sa reprezentacijom SFR Jugoslavijom, gospodin Samir Avdić.

“Bila mi je čast predsjedavati žirijem manifestacije koja je svjedok sportske istorije u Bosni i Hercegovini. Ova manifestacija je od velike važnosti za bh. sport i nagrađene pojedince, jer ostaje zabilježeno šta su sve postigli i kolike su napore uložili na putu do svog podviga”, rekao je Avdić.

U ime organizatora obratio se Aleksandar Kopanja, član uprave “Nezavisnih novina”. Pozdravio je sve sportiste i sve prisutne, te rekao kako ova manifestacija promoviše sport kao bitan segment bh. društva.

“Kada su 2001. godine “Nezavisne novine” došle na ideju na jednom mjestu okupe naše najbolje sportistkinje i sportiste uradili smo to sa namjerom da im odamo priznanje i nagradimo najbolja sportska dostignuća i njihove kreatore”, rekao je Kopanja. Naglasio je da sportom možemo mnogo toga napraviti za generacije koje dolaze a kroz njega nam je data mogućnost da postanemo prepoznatljivi i na međunarodnoj sportskoj sceni.

“Uvjeren sam da ova manifestacija to i čini, i činiće na najbolji mogući način. Svim nagrađenim sportistima čestitam na uspjehu i želim da nas i naredne godine obraduju”, istakao je Kopanja. Manifestaciju su uz uvodno obraćanje voditelja pratili i muzičari Danijele Knežević u pratnji na klaviru Arsena Čarkića.

Svi dobitnici

2001. godina

Najbolji sportista

Hasan Salihamidžić (fudbal)

2002. godina

Najbolji sportista

Denis Muhović (karate)

2003. godina

Najbolji sportista

Lejla Ferhatbegović (karate)

2004. godina

Najbolji sportista

Đorđe Paštar (kuglanje)

2005. godina

Najbolji sportista

Markica Dodig (boćanje)

2006. godina

Najbolji sportista

Enid Tahirović (rukomet)

2007. godina

Najbolji sportista

Markica Dodig (boćanje)

Najbolja sportistkinja

Arnela Odžaković (karate)

2008. godina

Najbolji sportista

Memnun Hadžić (boks)

Najbolja sportistkinja

Lusija Kimani (atletika)

2009. godina

Najbolji sportista

Edin Džeko (fudbal)

Najbolja sportistkinja

Larisa Cerić (džudo)

2010. godina

Najbolji sportista

Nermin Potur (karate)

Najbolja sportistkinja

Larisa Cerić (džudo)

2011. godina

Najbolji sportista

Amel Mekić (džudo)

Najbolja sportistkinja

Dragana Knežević (rukomet)

2012. godina

Najbolji sportista

Mirza Teletović (košarka)

Najbolja sportistkinja

Ivana Ninković (plivanje)

2013. godina

Najbolji sportista

Zvjezdan Misimović (fudbal)

Najbolja sportistkinja

Larisa Cerić (džudo)

2014. godina

Najbolji sportista

Nikola Prce (rukomet)

Najbolja sportistkinja

Larisa Cerić (džudo)

2015. godina

Najbolji sportista

Amel Tuka (atletika)

Najbolja sportistkinja

Aleksandra Samardžić (džudo)

2016. godina

Najbolji sportista

Mirsad Terzić (rukomet)

Najbolja sportistkinja

Ivona Ćavar (karate)

2017. godina

Najbolji sportista

Damir Džumhur (tenis)

Najbolja sportistkinja

Larisa Cerić (džudo)

2018. godina

Najbolji sportista

Edin Džeko (fudbal)

Najbolja sportistkinja

Larisa Cerić (džudo)

2019. godina

Najbolji sportista

Amel Tuka (atletika)

Najbolja sportistkinja

Larisa Cerić (džudo)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno