Biznis

NK Čelik dužan 4, 8 miliona KM poreza

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Čelik, Sarajevo, Sloboda i Željezničar najveći su dužnici među fudbalskim klubovima kada je riječ o neplaćenim porezima i kamatama na njihove glavnice, objavila je jučer Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine. Podaci koji su jučer izašli navidjelo, odnose se na stanje zaključno sa 31. decembrom 2014. godina, a među 2.098 najvećih neplatiša poreza nalazi se i dosta sportskih kolektiva koji ne uspijevaju ispuniti svoje obaveze prema državi.

Kao i prethodnih godina, najveći dužnik među njima je Čelik. Zbog velikih iznosa neplaćenih poreza, ukupna suma kamata prešla je glavnicu pa Zeničani tako sada duguju više od 4.828.276 KM, od čega je 2,259.331 KM glavnice, a 2.568.945 KM zateznih kamata. Dug koji je već godinama na plećima Čelika, ogroman je problem redovnom poslovanju kluba, ali vršilac dužnosti direktora Adnan Nuhagić kaže kako su poduzeti konkretni koraci da se ovaj problem konačno počne rješavati.

– Dužnost sam preuzeo tek nedavno, ali znam da je dug nastao još davno, daleko prije i dolaska ovog Upravnog odbora. Porezni dug predstavlja nam veliki problem u poslovanju. Ispunili smo svoju zakonsku obavezu i uputili zahtjev za sklapanje ugovora sa Poreznom upravom FBiH o otplati duga na rate. Sada čekamo da se steknu i svi drugi zakonski uvjeti za potpisivanje ugovora – kaže Nuhagić.

Drugi najveći dužnik je FK Sarajevo. Zaključno sa posljednjim danom prošle godine, bordo klub na ime poreznih obaveza duguje 3.198.248 KM, od čega skoro 1,7 miliona glavnice i 1,4 miliona zateznih kamata. Njihov komšija s Grbavice Željezničar duguje 2.638.292 KM, a baš poput Čelika, veći dio te sume otpada na kamate – skoro 1,4 miliona KM, dok je iznos glavnice nešto manji od 1,2 miliona KM. Milionski dug ima i FK Sloboda, koji duguje 2.801.246 KM, od čega 2.254.066 KM glavnice. Od fudbalskih klubova, na crnoj listi najvećih neplatiša su još Velež, čiji je dug u iznosu od 215.572 KM praktično zanemariv u odnosu na vodeću trojku, Gradina s ukupnim obavezama od 80.687 KM te Troglav, koji je dužan 64.929 KM. Dugovi na ime neplaćenog poreza proteklih godina klubovima su zadavali najveće probleme kada je riječ o ispunjavanju finansijskih kriterija za dobivanje licence za učešće u Premijer ligi BiH i eurokupovima. Godinama se išlo na odgađanje, reprograme… sve kako bi se došlo do licence, ali došlo se do zida pa je veliki dio klubova sa Poreznom upravom sklopio dogovor o otplati dugova na rate, na osnovu čega od nje dobivaju dokument neophodan za licencu. Naravno, ako poštuju dugovor.

– Novi Zakon o otpisu dugova omogućio je klubovima da redovnim plaćanjem dogovorene rate Poreznoj upravi smanjuju obaveze prema državi te da na taj način dobiju potvrdu koja im je potrebna za ispunjavanje finansijskih kriterija. Taj model je priznala i Evropska nogometna asocijacija (UEFA). Da će im biti teško – sigurno hoće, ali klubovi moraju poštovati ono što su dogovorili sa Poreznom upravom, jer u suprotnom, ugovor se poništava i u velikom su problemu. Kakva je tačno situacija i hoće li klubovi i koji klubovi imati problema s ispunjavanjem finansijskog kriterija, vidjet ćemo u proljeće – kaže prvi čovjek Odjela za licenciranje Nogometnog saveza BiH Adnan Džemidžić.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/163930/celik-sarajevo-sloboda-i-zeljeznicar-najveci-duznici#sthash.aI7u8JLQ.dpuf



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno