Zenica

Njemačka sa 13,5 i Švicarska sa 4,7 miliona eura pomažu projekat Sakupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Njemačka sa 13,5 i Švicarska sa 4,7 miliona eura pomažu projekat Sakupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici – Nakon uspješne saradnje na projektu „Vodosnabdjevanje i odvodnja otpadnih voda BiH II“ Njemačka razvojna banka “KfW” je Javnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Zenica ponudio zajedničku realizaciju projekta na planu rješavanja pitanja otpadnih voda. JP „ViK“ d.o.o. Zenica je kandidovalo izgradnju glavnih gradskih kolektora i postrojenja za tretman otpadnih voda sa čime se složila Gradska uprava Zenica. Tehnički stručnjaci “KfW-a” su u novembru 2016.godine uradili presjek stanja otpadnih voda gradskog i prigradskog područja, izmjerena je količina i sastav otpadnih voda sa detaljnom hemijskom analizom i dat prijedlog tretmana.Obzirom da je u izvještaju data pozitivna ocjena prijedloga o izgradnji glavnih gradskih kolektora i postrojenja za tretman otpadnih voda Grada Zenice, “KfW” se odlučio na finansiranje sa 100%-tnim bespovratnim sredstvima.

Razvojna agencija Vlade Švicarske Konfederacije -SECO se, zahvaljujući pozitivnim iskustvima i uspješnoj saradnji na projektu „Vodosnabdjevanje i odvodnja otpadnih voda BiH II“ odlučila značajnim udjelom, takođe grant sredstvima, participirati u realizaciji projekta „Sakupljanje i tretman otpadnih voda Grada Zenica“

Projektom „Sakupljanje i tretman otpadnih voda Grada Zenica“ predviđa se nastavak izgradnje glavnih gradskih kolektora, izgradnja kolektora Drivuša- Bojin Vir, blatuškog kolektora, sanacija postojećih glavnih gradskih kolektora i izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda za 80.000 EBS čime će se osigurati ekološki i higijenski prihvatljiva odvodnja sanitarnih otpadnih voda grada Zenica.Takođe će se dodatno osigurati potpuna razdvojenost gradskih otpadnih voda i industrijskih otpadnih voda razdvajanjem gradske kanalizacione mreže od kanalizacione mreže kompleksa ArcelorMittal Zenica i Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja “Zenica”. Pored toga, oba industrijska preduzeća imaju obavezu izvršiti interni tretman svojih otpadnih voda prije konačnog ispuštanja u recipient.

Nakon što je u novembru 2016. godine potpisan Zapisnik između predstavnika KfW-a, Grada Zenice i JP „ViK“ d.o.o Zenica u kojem je jasno istaknuta misija Projekta, u martu 2017. su Grad Zenica i relevantne institucije Federacije Bosne i Hercegovine (Federalno Ministarstvo okoliša i turizma, Federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Agencija za vodno područje rijeke Save i Federalna uprava za inspekcijske poslove) potpisali dokument „Sakupljanje i tretman otpadnih voda“ -Obavezivanje i akcioni plan.

Obavezivanje i Akcioni plan (OiP) opisuju aktivnosti koje je potrebno poduzeti kako bi se osigurala implementacija neophodnih mjera. U pismima upućenim Gradu Zenici Arcelor Mittal Zenica i RMU “Zenica” su se već obavezali da će poduzeti neophodne mjere i investicije za unapređenje i poboljšanje stanja vodnih objekata i upravljanje otpadnim vodama, kako bi se ispunili zakonski uslovi za ispuštanje otpadnih voda, najkasnije do 2021. godine.

Za praćenje progresa zadužena je Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Ukupni troškovi projekta su 19.266.687 EUR-a, a finasiranje je osigurano bespovratnim sredstvima koje Vlada Njemačke daje kroz KfW u iznosu 13.516.696,89 EUR-a , Vlada Švicarske kroz SECO u iznosu do 4.750.000 EUR-a i doprinosima Grada Zenice za nastavak izgradnje biciklističkih staza u iznosu 1.000.000 EUR-a i JP „ViK“ d.o.o Zenica u iznosu od 800.000 EUR-a u radnoj snazi na izvođenju građevinskih radova.

Grad Zenica je odgovoran za implementaciju i praćenje napretka projekta. U svrhu implementacije projekta Grad Zenica će u koordinaciji sa JP „ViK“ d.o.o Zenica osnovati i jedinicu za implemenataciju projekta (PIU) koja će koordinirati i pratiti sve aktivnosti, od rada konsultanta do izvođenja radova.

Na sjednici, održanoj 24.08.2017.godine, Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i KfW-a za projekat „ Prikupljanje i tretman otpadnih voda Zenica“ koji će, putem Ministarstva finansija, uputiti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Krajem jula 2017. godine Gradu Zenica je, posredstvom Federalnog ministarstva finansija, na izražavanje mišljenja upućen prijedlog Sporazuma o finansiranju između Vlade Švicarske Konfederacije i Vijeća ministra BiH koji se odnosi na odobravanje finansijskog doprinosa u vidu donacije od 4.750.000 EUR-a za projekat „Sakupljanje i tertman otpadnih voda Zenica“ te se očekuje da i ova procedura uskoro bude finalizirana .

Preduslov da do realizacije ovog projekta dođe je i da ovaj projekat bude uvršten u kantonalni, a potom i u federalni Program javnih investicija za naredni period. Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Zenica predalo je aplikaciju za ovaj projekat i nadamo se da će i ostali sudionici u realizaciji uraditi svoj dio posla.

zenica.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno