Info

Njemačka od danas priznaje PCR testove iz BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Njemačka od danas priznaje PCR testove iz BiH – Njemačka od danas priznaje PCR testove na korona virus iz Bosne i Hercegovine, potvrdila je za N1 Jadranka Winbow Negodić, ambasadorica BiH u Njemačkoj.

“Danas smo službeno obaviješteni od njemačkih nadležnih organa da je Robert Koch institut stavio BiH na listu onih zemalja čiji se testovi priznaju. Akreditirane laboratorije u BiH rade molekularno-biološke testove, PCR, i rezultati istih se priznaju od strane njemačkih organa ukoliko su urađeni u rasponu od najviše 48 sati prije ulaska u Njemačku. To je zaista veliko olakšanje za naše državljane i bila je neobična i teška situacija da naši građani koji dolaze u Njemačku moraju raditi testove ili nakon ulaska u Njemačku ili u nekoj zemlji evropske unije”, kazala je Winbow Negodić.

Smatra da je ovo veliki napredak i da će dosta olakšati putovanja državljanima BiH.

“Zaista, trebalo je dosta truda i dosta komunikacije sa nadležnim tijelima u Njemačkoj i zaista sam sretna da smo došli do ovog rezultata”, kazala je ambasadorica Winbow Negodić.

Napominje da ima dosta upita državljana Njemačke zašto ne mogu ući u BiH.

“Postoji povećan interes za dolazak u BiH radi godišnjih odmora ili nekih drugih obiteljskih događaja. Suočeni smo sa dosta pitanja na koja ljudi traže decidiran odgovor i objašnjenje zašto je snazi je još uvijek ta odluka i zašto ne mogu ući u BiH. Međutim, sve zemlje samostalno donose odluku vezano za svoju epidemiološku situaciju, tako da i mi moramo poštovati odluku Vijeća ministara. Očekujem da će se promjenom okolnosti, vjerovatno i to promijeniti”, dodala je.

N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno