Info

Austrija upozorava zbog korona virusa: Ne idite u zemlje Zapadnog Balkana

epa08493194 Austrian Foreign Minister Alexander Schallenberg attends a joint press statement after his meeting with German Minister of Foreign Affairs Maas (not pictured) in Vienna, Austria, 18 June 2020. Schallenberg and Maas discussed the preparation of the Germany's Presidency of the Council of the European Union and the multiannual financial framework (MFF) for 2021-2027. EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Austrija je izdala upozorenje građanima da ne putuju u zemlje Zapadnog Balkana koje nisu dio Evropske unije zbog porasta broja zaraženih korona virusom, objavio je ministar vanjskih poslova te zemlje, Alexander Schallenberg.

Schallenberg je kazao da se preporuke izbjegavanje putovanja odnose na šest zemalja, prenosi Reuters.

Na Twitteru austrijskog ministarstva vanjskih poslova se navodi da se upozorenje odnosi na putovanje u Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Albaniju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Austrija je, uprkos preporukama Vijeća Evropske unije o otvaranju granica, odlučila da ne otvara svoje međe za građane sa Zapadnog Balkana, izuzev za svoje državljane koji dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova, saopćeno je na konferenciji za štampu u Beču, prenosi Tanjug.

Svi građani – austrijski državljani ili stranci sa boravkom u Austriji- koji se vrate iz tih zemalja i teritorija, međutim, moraju u dvosedmični karantin, odnosno da obave PCR test.

Veliki problemi

Ta mjera može izazvati velike probleme po građane porijeklom sa prostora Zapadnog Balkana, jer su mnoge firme svoje zaposlene već upozorili da, ako putuju na odmor u neku od zemalja na listi Ministarstva vanjskih poslova Austrije za koje postoji upozorenje, mogu, ako se zaraze, računati sa radno-pravnim posljedicama.

Ministar Schallenberg rekao je da je Vijeće EU-a usvojilo u ponedjeljak preporuku, koje je osnova za analizu koju je obavila Austrija.

“Ostaje na snazi zabrana ulaska u Austriju građanima trećih zemalja. Time smo u saglasnosti sa mjerama drugih zemalja. Reagiramo na situaciju u regionu. Primjetili smo da je u Hrvatskoj i Sloveniji bilo rasta kod osoba koje su se vraćale sa Zapadnog Balkana, a i u Austriji imamo takve slučajeve”, rekao je Schallenberg na konferenciji za štampu.

Kazao je da je svjestan da se radi o bolnoj odluci za ljude sa Balkana.

“Mi smo ljudski povezani sa tim regionom, i znam da stanovnici naše zemlje porijeklom iz tog dijela Evrope koji nisu mjesecima vidjeli svoje porodice. Međutim prinuđeni smo da spriječimo drugi val”, naglasio je on.

Schallenberg je istakao da pandemija ni u jednom trenutku nije odvojila Austriju od Zapadnog Balkana, regionom koji je najbliži partner.

Rast novozaraženih

Ministar zdravlja Rudolf Anschober kazao je da je Austrija suočena sa jasnim rastom broja novozaraženih, koji je, međutim, regionalno ograničen.

“Prvi put poslije mnogo sedmica smo trocifreni. Imamo žarište u Gornjoj Austriji, a uzrok je klaster iz jedne crkve”, rekao je on najavivši mjere za tu pokrajinu.

Ukazao je da se radi sve da ne dođe do trenda rasta na nivou cijele Austrije, a za to je preduvjet da se uguše regionalna žarišta brzim, profesionalnim pronalaženjem kontakata zaraženih.

“Ono što moramo drugo da primetimo jeste da imamo i klastere vezane za putovanje na Zapadni Balkan, a to pogađa pre svega Beč, Donju Austriju, Burgenland, Štajersku i Korušku”, dodao je on.

Najavio je da će se sa autobuskim prevoznicima, pošto mnogi autobuse koriste za put na Zapadni Balkan biti obavljeni razgovori o mjerama koje je neophodno preduzeti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem