Biznis

Niži roaming od ljeta

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH poslala je na adrese telekom operatera u zemlji informaciju o postignutom dogovoru i planu implementacije sporazuma o snižavanju cijena rominga u regionu, na osnovu kojeg su dužni da se pripreme za početak njegove implementacije.
Iz RAK-a podsjećaju da je na sastanku između agencija za komunikacije Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, a koji je održan 10. decembra u Beogradu, dogovoreno da implementacija sporazuma počne 30. juna 2015. godine.
Već tada cijena poziva i SMS poruka prema matičnoj zemlji za one građane koji su na odmoru, poslovnom putu ili posjeti jednoj od zemalja potpisnica trebalo bi da bude znatno manja.
Sveobuhvatno gledano, nakon ovog rezanja cijena postignutim dogovorom u planu je da se to uradi još dva puta do 2017. godine, nakon čega bi cijene rominga bile jednake onima između zemalja u EU.
Iako se prije početka potpisivanja sporazuma očekivalo negodovanje operatera zbog činjenice da će po ovom osnovu ubirati manje profita, bar kada je BiH u pitanju, to nije slučaj.
“Inicijativa o ukidanju rominga u regionu je korisna i slijedi direktive EU da se u svim zemljama on postepeno ukine, a svaki operator bi naplaćivao samo realne troškove”, poručuju iz “BH Telecoma”.
Kako kažu, Sporazum o sniženju cijena rominga u regionu bi omogućio, prema određenim procjenama, i do deset puta niže cijene, što je vrlo značajno za sve korisnike u regionu.
“Također se otvara mogućnost da se ispred zemalja regiona pokrene zahtjev prema EU da se i ove zemlje uključe u EU roming”, zaključili su u “BH Telecomu”.
Iz kompanije “M:tel” kažu kako su i prije sporazuma radili na tome da korisnicima njihove mreže telefoniranje i slanje poruka bude jeftinije iz zemalja regiona.
“S obzirom na to da poslujemo regionalno, naši korisnici već sada koriste prednosti najpovoljnije komunikacije u mrežama Mt:s u Srbiji i M:tel u Crnoj Gori, a kontinuirano se kreiraju i promotivne ponude za destinacije u koje korisnici najviše putuju”, poručili su iz ove kompanije i dodali kako svoje usluge pružaju poštujući regulatorni okvir.
Podsjećamo, Sporazum o sniženju cijena usluge rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama potpisan je krajem septembra u Budvi, a u njega su, pored BiH, uključeni Srbija, Crna Gora i Makedonija.
U sporazumu je definisano da su ministarstva saglasna s tim da je potrebno sniziti cijene usluga rominga u državama potpisnicama sporazuma do nivoa cijena koje su u upotrebi u zemljama EU.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem