Biznis

Nijedan prijedlog iz BIH među 2.992 iz 35 država

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Od 2.992 projektna prijedloga iz 35 zemalja za pomoć malim i srednjim preduzećima u posljednjem presjeku programa Evropske komisije “Horizont 2020” nije bilo nijednog prijedloga iz BiH, rekao je Srni Zoran Dimitrijević iz Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”.

“Postoji puno upita malih i srednjih preduzeća iz BiH zainteresovanih za korištenje sredstava iz ovog programa, ali preduzeća moraju da imaju u vidu da njihova ideja nešto mora rješavati i da mora imati evropsku dimenziju”, rekao je Dimitrijević, koji je nacionalna kontakt osoba za sva mala i srednja preduzeća u BiH za program “Horizont 2020”.

Prema njegovim riječima, najviše prijedloga projekata zaprimljeno je u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, a mala i srednja preduzeća iz Italije, Španije i Velike Britanije ponovo su lideri po broju podnesenih prijedloga.

“Projekat ima više šanse ako jasno pokaže vezu sa strategijom razvoja, uticaj na stvaranje novih radnih mjesta i jačanje evropske konkurentnosti. Instrumet je Evropska komisija kreirala da podrži inovativne proizvode i usluge koji su blizu izlaska na strana tržišta, ali se susreću sa određenim barijerama”, pojasnio je Dimitrijević.

Instrument za mala i srednja preduzeća u okviru programa “Horizont 2020” nudi oko tri milijarde evra tokom sedam godina kroz bespovratna sredstva za studije izvodljivosti poslovnih inovacija, demonstracijske projekte, savjetovanje o poslovnom razvoju i ostale usluge podrške.

Struktura nacionalnih kontakt tačaka u BiH, kojom koordinira Ministarstvo civilnih poslova BiH, na raspolaganju je svim malim i srednjim preduzećima koja žele da razvijaju prijedloge projekata, a više informacija dostupno je na veb stranici www.ncp.ba.

“Horizont 2020” je program EU za istraživanje i inovativnost koji za period od 2014. do 2020. godine raspolaže fondom od 80 milijardi eura s ciljem stvaranja zajedničkog evropskog istraživačkog područja.

Struktura programa zasniva na tri glavna prioriteta, i to izvrsnost u nauci, društveni izazov i industrijsko liderstvo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno