Info

Nije sve tako crno: 21 stvar koja je svijet učinila boljim u 2021. godini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pandemija nije nekim čudom nestala. Kada je sat otkucao ponoć i označio početak 2021. godine, COVID-19 nije se otopio poput haljine princeze iz bajke, nažalost, pa svi smo bili prisiljeni živjeti još jednu godinu straha.

Dobra vijest je da smo uspjeli! Loša vijest je… Svi znamo što je loša vijest, ali zaboravimo na to, samo na trenutak, i proslavimo sve dobre stvari koje su se dogodile 2021. godine, piše Index.hr.

Globalno je podijeljeno više od 8.47 milijardi doza vakcina protiv COVID-19

U decembru 2020. u Velikoj Britaniji dogodilo se prvo cijepljenje protiv COVID-19 na svijetu. Godinu dana kasnije gotovo devet milijardi doza vakcina primijenjeno je širom svijeta, a broj se povećava doslovno svake sekunde.

Naučnici su otkrili da sir nije štetan po zdravlje

U februaru su nam naučnici dali još jedan razlog za optimizam. Govoreći protiv neutemeljenih glasina da je sir štetan, jedan je znanstvenik za Wired rekao: “Gotovo da nema dokaza da sir uzrokuje debljanje, zapravo postoje dokazi da je u najgorem slučaju neutralan.” Ova analiza koja razbija stigmu, pomogla je siru da obnovi svoju reputaciju na globalnoj razini.

Velika poplava otkaza radnicima je vratila živote

Ako postoji veća radost od davanja otkaza, onda je to da svi na svijetu odjednom daju otkaz. Proljeće i ljeto 2021. donijelo je val otkaza nakon što su zaposlenici širom svijeta iskoristili pandemiju kako bi se osvrnuli na ravnotežu između posla i privatnog života.

Dronovi su nam pomogli riješiti problem zagađenja plastikom

Tijekom 2021. godine britanski startup Ellipsis Earth mapirao je razmjere svjetskog zagađenja plastikom dronovima opremljenim kamerama koji su u stanju (ponekad) identificirati točno porijeklo smeća.

Ljudski um je bežično povezan s računalom

U martu 2021. godine istraživači na Sveučilištu Brown prvi su put uspješno prenijeli moždane signale bežičnim putem na računalo. Taj potez daje nadu paraliziranim ljudima, jer uklanjanje glomaznih žica ovu tehnologiju čini dostupnom za kućnu upotrebu.

Kina eliminirala malariju

Kako se juni bližio kraju, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je Kinu zemljom bez malarije nakon desetljeća ciljane i kontinuirane akcije protiv te bolesti.

Donaldu Trumpu zabranjeno je korištenje Twittera

Tokom prošlog desetljeća više smo puta vidjeli naše digitalne gospodare kako nas odbijaju zaštititi od štete, izokrećući svoje politike kako bi maksimizirali svoj profit uz vrlo malo obzira prema šteti koja se demokraciji može nepopravljivo nanijeti u tom procesu. Zato je bilo veliko olakšanje kada je Twitter u januaru konačno zabranio Donaldu Trumpu pristup platformi.

Nizozemski “hoteli” pomogli su da pčelinje populacije ostanu stabilne

Više od 11.000 ljudi prebrojavalo je pčele u sklopu nizozemskog nacionalnog popisa pčela 2021. I ono što su otkrili bilo je ohrabrujuće, jer je utvrđeno da je urbana populacija pčela ostala stabilna tijekom posljednjih nekoliko godina.

Analitičari su napravili softver koji je revolucionirao borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece

Osoblje Internet Watch Foundationa u Cambridgeshireu provodi sate tragajući za fotografijama seksualnog zlostavljanja djece i kategorizirajući ih kako bi pomogli raznim zemljama da se obračunaju s počiniteljima.

Ostatak stvari koje su se desile u 2021., a koje su pozitivne, pročitajte na linku OVDJE.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno