Posuđeno

NGG Za Čelik: Zenico, probudi se

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

NGG Za Čelik: Zenico, probudi se – Danas, 25. maja 2017. godine, održana je sjednica Gradskog vijeća, a tačka 3. je obuhvatila pitanje problema u NK Čelik Zenica i potencijalna rješenja ili tačnije uništenja. Međutim, na sjednici je gradonačelnik Zenice g. Kasumović pokazao svoje pravo lice pošto je opet ponudio opciju stečaja, koja u Čelikovom slučaju predstavlja neminovno gašenje, jer klub nema ni približnu vrijednost imovine da bi pokrio svoje dugove. Ponovo je spominjao kako nemamo pravi uvid u stanje kluba, ali nakon prošle sjednice smo iznijeli u javnost strukturu dugova kluba (LINK), koja dokazuje da nije stanje kluba kakvim ga prikazuje gradonačelnik. Ipak, ovaj put nije spominjao u negativnom kontekstu FK Krupa, ali je provukao termin „budući Čelik“ što podrazumijeva vjerovatno neki novi klub od 2017. godine, a koji bi se zvao Čelik što bi bila jedina zajednička tačka s našim Čelikom, jer taj klub ne bi imao bez sportsko-pravnog kontinuiteta.

Ovakve opcije smo razotkrili još na početku inicijative dokumentom koji je sačinila renomirana Advokatska kuća Spaho (LINK), a u kojem se može jasno vidjeti da promjena imena ne bi značila očuvanje tradicije. Ipak, gradonačelnik Kasumović očigledno ne odustaje od ove finte, jer već neko vrijeme kruže tračevi o novom klubu, a koje plasiraju njemu bliski ljudi. Novi umjetni klub koji bi bio reprezent Zenice je ubleha po gradonačelnikovom rječniku, jer velika masa ljudi više ne bi posjećivala stadion Bilino polje zbog nekog k’o biva novog evropskog diva. Naš je Čelik jedan jedini, njegova tradicija od sedam decenija je neprocjenjiva i ovaj klub Zenici treba služiti kao pokretač pozitivne energije, a ne da njegovo gašenje bude pokazatelj da Zeničani trebaju bježati iz ovog grada i države!

Podsjetimo se da je gradonačelnik Kasumović potpisao memorandum sa NGG „Za Čelik“ i Udruženjem „Robijaši 1988“, u kojem stoji crno na bijelo da će učiniti sve u svojim mogućnostima da ispuni zahtjeve. (LINK) Međutim, jedno su obećanja, a djela nešto drugo, pa je tako dotični okrenuo ploču i od podrške za klupske promjene prije izbora je došao do ideje o novom klubu u vrlo kratkom periodu. Vijećnici su danas podržali da se pomogne ovom klubu koji je nastao 16. juna 1945. godine i riješi pitanje reprograma, a onda je i gradonačelnik uletio u taj voz, ali je njegov prijedlog još jedna manipulacija.

Uzmimo u obzir koliko je Grad Zenica ulagao sredstava u NK Čelik do usvajanja statuta po članskom modelu, te je raspolagao poslovnim prostorima na stadionu Bilino polje od kojih su se namirivali određeni povjerioci odnosno, da bude svima jasnije, oni kojima klub duguje. Na taj način se klub rješavao dugova prema tim povjeriocima, ali je imao i finansijsku podršku. U ovom slučaju, gradonačelnik Kasumović se žali da u budžetu Grada nema dovoljno sredstava za Čelik, a sam je krojio budžet koji Gradsko vijeće nije ni izglasalo, te neke od stranaka su nudile da se uvrsti u budžet posebna stavka za reprogram. Takođe, uzeo je poslovne prostore od kluba i vratio ih Gradu, te sad svi povjerioci koji su se namirivali od tih poslovnih prostora će neminovno pokucati na vrata kluba i tražiti namirenje od istog.

Gradonačelnik Kasumović spominje da će u toj drugoj opciji ako se Grad Zenica okrene reprogramu, a ne stečaju, sredstva od poslovnih prostora ubuduće poslužiti za reprogram u iznosu od cca 250.000 KM na godišnjem nivou što znači da je uzeo sredstva od kluba da bi mu ih vratio, te je na taj način zatvorio krug, ali šta je sa sredstvima koja je Grad Zenica realno izdvajao do sada za klub!? Ako su sredstva od poslovnih prostora jedina sredstva koja gradonačelnik misli ulagati u klub onda će Grad Zenica u najtežem klupskom periodu oduzeti određena sredstva klubu, a ne pomoći. Ovakav način rješavanja problema se nikako ne može nazvati pomaganjem klubu, već oduzimanje onoga što je do sada imao znači „nagradno otimanje“.

Svakako ćemo prezentovati kako to rade oni koji žele iskreno pomoći svom gradskom klubu pošto imaju iste probleme kao i naš klub. Grad Tuzla na čelu sa njihovim gradonačelnikom g. Imamovićem i Gradsko vijeće Tuzla su podržali FK Sloboda Tuzla konkretno iako je njihov gradski budžet (LINK) trenutno manji od budžeta Zenice. (LINK) Podržali su svoj klub tako što izdvajaju cca 500.000 KM na godišnjem nivou za reprogram duga prema Poreznoj upravi FBiH, ali i za pomoć u sklopu tekućeg poslovanja. Naravno, nisu oduzimali ništa od svog kluba, a uz to ga još pomažu i izgradnjom nove tribine na stadionu Tušanj. U veoma teškoj situaciji u kojoj se i FK Sloboda nalazi gradonačelnik Imamović je sa kolegama iz Gradskog vijeća podržao Slobodu, pa su i privrednike motivirali da se uključe u njihovu priču, a itekako je zanimljivo da su uspjeli postići da i javna preduzeća budu sponzori kluba. Iako i oni imaju određene opstrukcije, ali Grad Tuzla je izdvojio dovoljno sredstava i stao uz svoju Slobodu kako bi ista dobila realne šanse da se stabilizuje i postigne napredak. UG „Prijatelji FK Sloboda“ čine sve u svojim mogućnostima da pomognu svom klubu, kao i Upravnom odboru FK Sloboda na čelu sa g. Mujkanovićem, koji već uveliko baziraju svoju priču na transparentnom rad, ali i političarima u Tuzli je očito jasno da Tuzla bez Slobode ne bi bila Tuzla tako da svi trenutno gledaju u istom smjeru. U našem slučaju je očito da trenutno ne vidimo isti cilj kao određenii faktori koji odlučuju o našem klubu, ali je sigurno da Zenica bez Čelika ne bi bila Zenica!

Ako povučemo paralelu između ovih gradova i klubova kao sportskih prijatelja, vidjet ćemo šta znači konkretna pomoć gradskih institucija da klub stane na zdrave noge kako bi se mogao nekad finansirati bez pomoći istih, te sa druge strane samo pusta predizborna obećanja, koja su poslužila zarad ispunjavanja vlastitih interesa. Prema tome, g. Kasumoviću vrijeme je da počnete ispunjavati ono što ste obećali, a ne prosipati Zeničanima, Robijašima i Čelikovcima šuplju priču, jer Čelikovo gašenje ne bi bilo samo naš poraz, već sigurno i vaš!

Zenico probudi se i stani u odbranu svog simbola – NK Čelik Zenica! NEMA PREDAJE – BORBA DO POBJEDE!

Za Čelik.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno