Info

Nezir Pivić: BiH je stekla povjerenje Moneyvala u pogledu borbe protiv pranja novca

Nezir Pivić: BiH je stekla povjerenje Moneyvala u pogledu borbe protiv pranja novca – Bosna i Hercegovina je stekla dvogodišnje povjerenje Moneyvala u pogledu borbe protiv finansiranja terorizma i pranja novca tako da do 2023. godine nije obavezna izvještavati ovaj komitet o aktivnostima u ovoj oblasti po prvi put od 2002. godine.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine Nezir Pivić koji je ujedno i šef Delegacije Bosne i Hercegovine pri Moneyvalu – Komitetu eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Bosna i Hercegovina je na 60. plenarnoj sjednici Moneyval komiteta Vijeća Evrope koja je održana u periodu od 14. do 19. septembra oslobođena obaveze izvještavanja o usklađenosti sa standardima u toj oblasti.

“Oslobađanje Bosne i Hercegovine od obaveze izvještavanja prema Moneyvalu je uslijedilo nakon što je Bosna i Hercegovina donijela podzakonske akte u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma kojima je adresirala nedostatke u vezi Posebne preporuke III i dodatno uskladila svoje zakonodavstvo s međunarodnim standardima u toj oblasti”, kazao je Pivić.

Dodao je da je delegacija BiH podnijela i branila Izvještaj o napretku po osnovu 4. kruga ocjene za Bosnu i Hercegovinu iz 2015. godine. Podneseni izvještaj je sadržavao napredak postignut u pogledu primjene međunarodnih i domaćih restriktivnih mjera u vezi terorizma, ali i napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila od 2015. godine do danas na polju primjene mjera za sprečavanje pranja novca i finasiranja terorizma.

Uzimajući u obzir napredak kojeg je Bosna i Hercegovine ostvarila, plenarna sjednica Moneyval komiteta je odobrila izlaz Bosni i Hercegovini iz obaveze daljneg izvještavanja usklađivanja sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

“Ovo je veliki uspjeh Delegacije Bosne i Hercegovine pri Moneyvalu i Bosne i Hercegovine s obzirom na to da ovakav status -nepostojanje obaveze izvještavanja, Bosna i Hercegovina nije imala od kada je postala član Moneyval komiteta 2002. godine”, naglasio je šef delegacije BiH pri Moneyvalu za Klix.ba.

Pivić je detaljno objasnio da do 2023. Bosna i Hercegovina već ima zadatu agendu, ako želi da zadrži teško stečeni status, a to minimalno podrazumijeva postojanje usklađenog Zakona o sprječavanju pranja novca i finasiranja terorizma FATF standardima i direktivama EU u vezi sprečavanja pranja novca i finasiranja terorizma.

“Konkretno, to znači da će do tada biti potrebno da pomenuti Zakon, kao i podzakonski akti u vezi pranja novca i finasiranja terorizma budu stavljeni u primjenu od strane relevantnih institucija i agencija u Bosni i Hercegovini, kako bi se dokazala efikasnost mjera koje se njima provode. Osim toga od Bosne i Hercegovine se očekuje i provedba Akcionog plana za primjenu mjera iz Procjene rizika za sprečavanje pranja novca i finansiranje rizika”, pojašnjava on.

Na kraju je kazao da je ova vijest mnogo bitna za BiH s obzirom na to da je bila na sivoj listi FATF-a i Moneyvala te na crnoj listi Evropske unije.

“Naravno da su rezultati mogli uslijediti samo na osnovu uspješne saradnje svih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini kojih je jako puno kada je riječ o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, ali i uz veliko razumijevanje problematike i zahtjeva ovog procesa od strane Vijeća ministara”, zaključio je Pivić.

Autor: klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem