Info

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu KBZ: reagovanje na sporazum

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu KBZ: reagovanje na sporazum – Ovom prilikom želimo i moramo izraziti nezadovoljstvo jučerašnjom medijskom objavom o navodno postignutom sporazumu između Ministra Zdravstva ZDK i Predsjednika Sindikata zdravstva ZDK, a vezano za Kolektivni ugovor radnika zaposlenih u zdravstvu. Naime, duže od godinu dana radnici zaposleni u zdravstvu u ZDK nemaju potpisan Koletivni ugovor, te su prepušteni na milost i nemilost Direktorima zdravstvenih ustanova kada su osnovna radnička prava u pitanju. Pandemija uzrokovana virusom SARS-Cov 2 nije glavni uzrok nepotpisivanja Kolektivnog ugovora, nego je samo dobar alibi pregovračkom timu Vlade ZDK da to ne uradi.

Zbog gore opisane situacije radnicima u KB Zenica će za mjesec Oktobar biti obračunata plaća po dvije satnice i to, jedna za doktore medicine, a druga za „ostale radnike u zdravstvu“ što je evidentna diskriminacija i presedan u radno-pravnom zakonodavstvu. Važno je napomenuti da su predstavnici Sindikata doktora medicine KB Zenica izrazili nezadovoljstvo ovakvom situacijom i dali punu podršku svim radnicima zaposlenim u zdravstvu za ostvarivanje prava. Tkođer, Direktor KB Zenica izjavio je da podržava povećanje satnice od mjeseca Oktobra 2020.g za sve radnike zaposlene u zdravstvu ukoliko Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK obezbijedi dodatna sredstva.

Tražimo od predstavnika Vlade ZDK, Ministra zdravstva ZDK,  Direktora zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK da iznađu mogućnosti da svi radnici zaposleni u zdravstvu konzumiraju ista prava, te spriječe moguće  sudske procese zbog učinjene diskriminacije, koji svakako nisu nikom od interesa.

Napominjemo da je trenutno  zaraženo 82 radnika Kantonalne bolnice Zenica iz redova Sindikata radnika u zdravstvu, te da bi jedna medicinska sestra sa ovim povećanjem satnice imala povećanje na startnu plaću u iznosu od 58 KM, a što je minimalna satisfakcija za rad u ovakvim okolnostima.

Srdačan pozdrav!

Predsjednik NSSRZUZ F BIHOO JU KBZ :

……………………………………………………….

Dipl.med.tehničar, Heco Fahrudin           



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno