Košarka

Neuspjele pretkvalifikacije i brojni problemi, Musa na krovu Evrope, godina bez pobjede Zmajica i povratak Brčaninović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Godinu iza nas obilježila su brojna dešavanja u bosanskohercegovačkoj košarci. Džanan Musa, reprezentativac BiH i član Real Madrida, u maju je postao prvak Evrope.

Real je u finalu završnog turnira Eurolige u Kaunasu savladalo ekipu Olympiakosa 79:78. Kraljevi su tako došli do 11. naslova prvaka Starog kontinenta.

Drugi po veličini grad u Litavniji je tako drugi put bio sretan za Musu.

BiH je osam godina ranije, 2015. godine, u finalu savladala domaćina Litvaniju sa 85:83. Tada 16-godišnji Džanan je u finalu ubacio 33 poena, imao osam skokova, sedam asistencija i nagovijestio veliku karijeru. Musa je tada izabran za MVP-a Eurobasketa, a osam godina kasnije ponovo u Kaunasu dolazi do još jedne titule prvaka Evrope, ovaj put klupske.

Treba istaći da je prije Final Foura Eurolige Musi stiglo posebno priznanje, s obzirom na to da je izabran u idealnu petorku Eurolige. Također, drugu godinu uzastopno uvršten je u idealnu petorku španske ACB lige.

Košarkaška reprezentacija BiH ovog ljeta je dobila veliko pojačanje. U pitanju je Luka Garza koji je napokon uspio debitovati za Zmajeve.

Centar Minnesota Timberwolvesa u razgovoru sa selektorom Adisom Bećiragićem pristao se priključiti Zmajevima na pripremama za olimpijske pretkvalifikacije.

Međutim, prije odlaska na pretkvalifikacije, Zmajevi su ukazali na brojne probleme.

– Svake godine prolazimo kroz iste probleme. Imamo velile probleme sa uvjetima, nemamo novca, a nemamo se kome obratiti. A s obzirom kako funkcioniše država, znamo sve.

Četverica spavaju u istoj sobi, nemamo kondicionog trenera. Predstavljamo državu u najboljem svjetlu. Idemo u Poljsku da osvojimo turnir, šaljemo poruku gdje želimo da se saberemo, političarima ne kasne plaće. Imamo problem ljudske prirode – kazao je tada Jusuf Nurkić.

Zmajevi su nekako uspjeli otići na turnir, ali nisu uspjeli izboriti plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre koje će se ove godine održati u Parizu.

Košarkaška reprezentacija BiH na turniru koji je odigran u Poljskoj od 12. do 20. augusta, bili su grupi B gdje su igrali protiv selekcija Poljske, Mađarske i Portugala.

Prošli su u nokaut fazu, a u finalu su poraženi od Poljske.

Izabranici Adisa Bećiragića su u augustu saznali rivale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2025. godine.

Voljom žrijeba koji je održan u Minhenu Zmajevi su iz petog šešira svrstani u grupu E u kojoj ćemo igrati protiv Francuske, Hrvatske i Kipra. Praktično, završili smo u “grupi smrti”…

Utakmice će se igrati u tri kvalifikacijska prozora. U svakom će biti odigrana po dva kola. Prvi termin je od 19. do 27. februara ove godine, drugi od 18. do 26. novembra ove godine, a treći od 17. do 25. februara 2025. godine.

Nacionalni timovi su raspoređeni u osam grupa po četiri, a na Eurobasket će se plasirati 24 selekcije, odnosno po tri najbolje iz svake grupe, osim onih u koje će biti raspoređene zemlje domaćina EP – Kipar, Finska, Poljska i Latvija. Iz tih grupa, uz pomenute reprezentacije, na završni turnir ići će preostale dvije najbolje plasirane ekipe.

A upravo su Zmajevi u grupi u kojoj je jedan domaćin – Kipar. Tako ćemo se za plasman na Eurobasket morati potući sa Francuskom i Hrvatskom, jer je Kipar “već osigurao” plasman.

Krajem godine Veliki broj medija u Bosni i Hercegovini i susjednim državama posljednjih dana objavilo je informaciju da bi košarkaška reprezentacija naše zemlje mogla dobiti novog naturalizovanog košarkaša.

U javnosti su se pojavila dva imena. Radilo se o Wade Baldwinu (Macabbi Tel Aviv) i Kevinu Punteru (Partizan).
Također, sve veće su glasine da bi košarkaš Fenerbahčea Tarik Biberović mogao obući dres Zmajeva.

U medijskim spekulacijama se ide čak dotle da se Bosna i Hercegovina sa ovim pojačanjima spominje kao jedan od favorita za medalju na Evropskom prvenstvu.

Nataša Bašović, izvršni sekretara KSBiH, za Faktor je istakla kako nikada nije ostvaren kontakt sa spomenutim igračima. Poručila je da takve dezinformacije koje “isplivaju” u javnost mogu samo naštetiti KSBiH.

Ženska košarkaška reprezentacija kvalifikacije za EP 2025 je počela pod komandom novog selektora Miloša Pavlovića. On je na klupi naslijedio Gorana Loju, stručnjaka koji je sa selekcijom BiH ispisao historiju bh. košarke osvojivši s nacionalnim timom peto mjesto u Evropi, a poslije toga je osiguran i prvi nastup na Svjetskom prvenstvu.

Pavlović je među Zmajice vratio Melisu Brčaninović, koja nije željela da igra kod bivšeg selektora Gorana Loje, tako da će njen dolazak biti ogromno pojačanje za našu reprezentaciju.

Košarkašice BiH su loše počele kvalifikacije, te su upisale dva poraza – Crna Gora i Luksemburg. U grupi se nalazi još i Švicarska.

Ono što je razočaravajuće jeste da su Zmajice posljednji put upisale pobjedu 13. februara 2022. godine u meču kvalifikacija za SP 2022. koje se igralo u Australiji. Pod vodstvom tadašnjeg selektora Gorana Loje naše igračice su savladale Japan rezultatom 87:82.

Kada je u pitanju klupska košarka, igrači Igokee osvojili su deveti naslov prvaka Bosne i Hercegovine. Tim iz Laktaša je u trećoj utakmici finalne serije nakon produžetka pobijedio banjalučki Borac rezultatom 89:83 i s ukupnih 3:0 je došao do nove titule prvaka.

U ženskoj kategoriji slavile su igračice Orlova iz Banja Luke, koje su tako drugi put u historiji postale prvakinje BiH nakon ubjedljivog trijumfa u finalnoj seriji protiv Banovića (3:0).

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno