Info

Neto plaća u RS veća od plaće u FBiH

Neto plaća u RS u 2015. godini veća od plaće u Federaciji BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Neto plaća u RS veća od plaće u FBiH- Kupovna moć bh. građana se nije značajnije mijenjala u periodu januar-septembar 2015. godine istaknuto je u analizi „Ekonomski trendovi“ koju je nedavno objavila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Rast broja zaposlenih u BiH nije praćenznačajnim rastom prosječne neto plate u BiH koja je u periodu I‐IX 2015. godine uvećana svega 0,1posto g/g (uz realni rast 0,9 posto). Prosječna neto plata u BiH je u posmatranom periodu iznosila 830 KM, a najveći doprinos rastu je bio kroz povećanje prosječne neto plate u RS (1,1 posto), jer je istovremeno neto plata u FBiH smanjena (0,4 posto). Time je prosječna neto plata u RS bila veća od neto plate u FBiH (832 KM vs. 829 KM respektivno).

Stagnacija prosječne neto plate u BiH u I‐IX 2015. godine je rezultat skromnog rasta plata u većini područja djelatnosti, a u pojedinim djelatnostima neto plate su niže u poređenju sa istim periodom 2014. godine.

“Najznačajnija smanjenja neto plata su u područjima poslovanja nekretninama, građevinarstva, umjetnosti zabave i rekreacije. Navedena smanjenja plata su registrovana u oba entiteta. Pored toga, izrazito skroman rast neto plata u područjima koja zapošljavaju najveći broj lica u BiH (prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo) je doprinijeo stagnaciji prosječne neto plate”, istaknuto je u analizi DEP-a.

Poređenjem entitetskih neto plata primjećuje se da su neto plate u pojedinim djelatnostima u RS bile veće. Dok je u prerađivačkoj industriji u RS registrovan rast plata, u FBiH su smanjene. Istovremeno u okviru javne uprave i odbrane, obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti neto plate u RS su rasle bržom stopom (u poređenju sa platama u FBiH), što je uticalo na rast prosječne neto plate u posmatranom entitetu.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno