Biznis

Nestašica sjemenskog krompira iz uvoza, ima ga kod domaćih proizvođača

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Neki su sjemenski krompir kupili početkom zime, a oni koji nisu hvataju se za glavu. No, Agroklub je pronašao domaćeg proizvođača koji ima puno skladište.

Na tržištu Bosne i Hercegovine, prema riječima poljoprivrednika, vlada prava nestašica sjemenskog krompira. Ko na vrijeme nije nabavio, ili naručio planirane količine za sjetvu, vrlo je moguće da će ovog proljeća kasnije u njivu.

No, sjemenski krompir možete kupiti i kod domaćih proizvođača, a mi smo jednog takvog i pronašli, njegova skladišta su puna i mogu se pronaći u dva bh. grada.

Kasni isporuka

Direktor Poljoprivredna zadruga “Agrofarmer” u Janji, Mujo Bogaljević, kaže kako još uvijek čekaju isporuku narudžbe industrijskog krompira, za što su dobili čvrsta obećanja da će stići. Na tržištu, kako kaže, nema dovoljno sorti koje traže domaći proizvođači, a distributeri nude neke nove ili zamjenske.

“Definitivno ga fali, koliko ljudi rade i siju, sigurno možemo reći da je nestašica. Zadruga je ispoštovala narudžbe konzumnog kompira, još jednu isporuku očekujemo sljedeće sedmice, a industrijski ćemo imati 100-postotnu isporuku do kraja mjeseca”, kaže Bogaljević.

Narudžbe su davno poslane, a kolika su kašnjenja najbolje pokazuje podatak da je danas stigla isporuka onog koji je dogovoren u decembru, a trebao stići prije više od mjesec dana. Sav industrijski stiže iz Njemačke, dok konzumni dolazi iz Nizozemske, Belgije, Luksemburga, kako gdje nađu. Razlog kašenjenja isporuka su, kako navodi, nedovoljne količine sjemenskog krompira u Evropi, ali i skupoća konzumnog.

U Janji su jednim djelom, pod agril, manje površine već zasađene, a čim se uđe u mart krenut će i masovnija sadnja, ukoliko vrijeme dozvoli. “Teška je godina, dolazi nam sada krompir i s Romanije, što je ovdje rijedak slučaj, pretežno je uvozno, ali u nedostatku smo prinuđeni i to uzimati. Ja mislim da čak to nije loše i da se trebami uvezati, prvo pokupiti domaće sjeme, ali se moramo prvobitno uvjeriti u kvalitet”, ističe Bogaljević.

Komentirajući cijene, kaže da repromaterijal jeste skuplji, ali kako treba imati na umu da je i cijena krompira rasla u proteklim godinama, pa u tom slučaju ističe, treba misliti i na krajnjeg potrošača.

Proizvodnja 1.000 KM/dunumu

Za desetak dana, poljoprivrednik iz Čapljine, Zijad Hajrović, krenut će sa ovogodišnjom sadnjom krompira. Na vrijeme je osigurao potrebne količine, pa se njega nestašica nije nasekirala.

“Ja sam u novembru nabavio sjemenski krompir. Već križamo, vršimo pripreme”, kaže nam Hajrović, dodavši da je proizvodnja duplo skuplja nego prije dvije godine.

Izvor: AgroklubStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno