Info

Nestanak djece ili osoba sa posebnim potrebama: Amber Alert sistem u BiH još nije zaživio, a kad će?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Amber alert sistem u Bosni i Hercegovini trenutno nije u potpunosti implementiran. Međutim, postoje pokušaji da se implementira u cijeloj zemlji kako bi se osigurala brza i efikasna reakcija u slučajevima nestanka djece. Sistem se između ostalog manifestuje na način da građanima na mobitel dolazi poruka sa detaljnim podacima o nestaloj osobi.

Amber Alert sistem je nacionalni sistem za hitne najave u slučajevima nestanka djece ili osoba s posebnim potrebama. Ovaj sistem je nazvan po Amber Hagerman, 9-godišnjoj djevojčici koja je bila kidnapirana i ubijena 1996. godine u Teksasu. Od tada, brojne države su implementirale Amber Alert sistem kako bi pomogle u pronalaženju nestale djece i osoba s posebnim potrebama.

U BiH postoje inicijative nevladinih organizacija, kao i podrška policije i vlade, kako bi se stvorio sistem koji bi funkcionirao na nacionalnom nivou. Uključivanjem medija, javnosti i zajednica, ovaj sistem bi omogućio brzo širenje obavijesti u slučajevima nestanka, što bi značajno povećalo šanse za pronalaženje nestalih osoba.

Međutim, implementacija ovog sistema u BiH suočava se sa nekoliko izazova, uključujući nedostatak sredstava, nedostatak usklađenosti između različitih entiteta u zemlji i nedostatak učinkovitih protokola za suradnju između policije i javnosti.

Glasnogovornica MUP-a RS Mirna Miljanović za Faktor je kazala da je ovo ministarstvu u septembru 2018. godine potpisao Memorandum o razumijevanju sa međunarodnim organizacijom “Amber Alert Evropa”.

– U vezi sa uspostavljanjem “Ambert Alert Sistema” putem društvenih mreža Facebook, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a je 2019. godine ostvarilo kontakt sa ovom kompanijom zbog ainteresovanost za uspostavljanje sistema na svojoj teritoriji i trenutno se traži model koji bi se usješno implementirao na našem području. Ministarstvo j u prethodnim godinama preduzimalo niz aktivnosti na uspostavljanju što boljeg mehanizma za djelovanje u slučaju nestanka djece, što je planirano da se nastavi i u narednom periodu sa akcentom na odnose sa medijima – kazala je Miljanović.

MUP RS-a je u svrhu edukacije djece i odraslih organizovao i preventivne kampanje u sklopu kojih je izrađen promotivni spot “Šta uraditi u slučaju da ti drug / dijete nestane” u saradnji sa Ambert Alertom. Kako nam je kazala glasnogovornica, u toku 2022. godine na području RS-a prijavljena su 22 slučaja nestanka, među kojima je 11 maloljetnika, ali na sreću u svim slučajevima nestali su pronađeni.

Federalna uprava policije je član Mreže policijskih eksperata za nestale osobe (PEN-MP) ispred Amber Alert Evrope NVO, od 2020. godine te kao takva, pored Interpola Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ima svog predstavnika.

– Nakon što tijela za provođenje zakona utvrde da je dijete oteto ili nestalo i kada to ispunjava kriterije Amber Alert, policija obavještava televizijske kuće, telekom operatere, vlasnike velikih mutimedijalnih bilboarda / digitalnih reklamnih panoa, koji bi onda trebali da prekidaju redovno programiranje i emitiraju kratke poruke i informacije o nestanku ili otmici djeteta. Odnosno svima koji se nalaze na širem određenom području gdje se događaj desio. Od telekom operatera ili pružatelja internetskih usluga šalju se poruke / upozorenja na mobilne uređaje o nestanku ili otmici djeteta i također se mogu širiti putem internetskih oglasa.

U praksi znači da Federalna uprava policije može od drugih zemalja članica zatražiti određenu vrstu pomoći u pronalasku nestalog djeteta i da se ta infomacija putem Amber Alert mreže puno brže širi. Također u svom sastavu imaju i određene stručne osobe kao što su forenzičari antropolozi, stručnjaci za društvene mreže i drugi, gdje isti u slučaju da se za nekom osobom traga duži vremenski period, pružaju stručnu analizu i daju preporuke za dalje postupanje – kazao je za faktor glasnogovornik FUP-a Emil Sućeska.

Iako statistika govori da nemamo veliki broj nestale djece za kojima se još traga, iz FUP-a kažu da je njihov stav da ovaj sistem Ambert Alert treba uvesti u BiH.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno