Info

Mapa pokazuje zemlje svijeta prema broju pušača, evo gdje se na listi nalazi BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mapa objavljena na web stranici World Population Review prikazuje koje zemlje na svijetu imaju najveći postotak pušača, a zanimljivo je da se Bosna i Hercegovina nalazi na 11. mjestu u svijetu.

Najveće stope pušenja su u jugoistočnoj Aziji i balkanskom regionu Evrope, navodi se na stranici World Population Review. U top 10 država svijeta po broju pušača nalazi se nama susjedna Srbija koja zauzima šestu poziciju.

Bosna i Hercegovina je na jedanaestom mjestu liste s ukupnom stopom od 38,3 posto. Stopa pušenja muškaraca iznosi 46,3 posto, dok je za žene nešto niža i iznosi 30,2 posto.

Zapadnoevropske zemlje te Sjeverna i Južna Amerika imaju tendenciju da imaju niže stope pušenja, međutim, to nije uvijek zagarantovano, jer se ispostavilo da Čile ima jednu od najvećih stopa pušenja na svijetu.

U mnogim zemljama južne i jugoistočne Azije stopa pušenja je vrlo visoka za muškarce i vrlo niska za žene. U Indoneziji , na primjer, stopa pušenja muškaraca je 70,5 posto, a stopa pušenja žena je 5,3 posto.

Općenito, stope pušenja su se smanjile širom svijeta zbog povećane edukacije o efektima duhana i kampanja protiv pušenja. U Velikoj Britaniji u 2000. godine stopa pušenja iznosila je 38 posto, od tada je pala na 19,2 posto.

Nauru ima najveću stopu pušenja na svijetu sa 52,1 posto. Iznenađujuće, žene puše nešto više od muškaraca u Nauruu (52,6 posto prema 51,7 posto). Drugu najveću stopu bilježi država Kiribati, čiju stopu od 52,0 posto ukupno čini 68,6 posto muškaraca i 35,5 posto žena.

Lista od 10 zemalja s najvećom stopom pušenja obuhvata: Nauru, Kiribate, Tuvalu, Mianmar, Čile, Liban, Srbiju, Bangladeš, Grčku i Bugarsku. Cjelokupnu listu možete pogledati na linku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno