Sudske klupe

Nesavjesno liječio maloljetnika: Ljekaru devet mjeseci zatvora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Općinski sud u Zenici izrekao je prvostepenu presudu kojom je Amira Muminovića proglasio krivim za krivično djelo nesavjesno liječenje te ga je osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od devet mjeseci.

ZABRANA POSLA

Njemu se, kako stoji u presudi, izriče mjera sigurnosti zabrane obavljanja poslova ljekara – specijaliste ortopedije i traumatologije u trajanju od tri godine od dana pravomoćnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u mjere sigurnosti.

– On se obavezuje da Sudu na ime paušala plati 150 KM i troškove postupka u iznosu od 610 KM u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti presude, a oštećeni M. Z. se upućuje na parnični postupak, pojašnjeno je u presudi. Muminović je radio kao ljekar – specijalista ortopedije u Kantonalnoj bolnici Zenica, na Odjelu ortopedija i traumatologija, a prema optužnici, on je od jula 2017. do aprila 2018. nesavjesno liječio maloljetnika.

– S obzirom na to da je, prema raspoloživoj medicinskoj dokumentaciji i snimcima prije prvog operativnog zahvata, prijelom lijeve podlaktice djeteta bio u fazi zarastanja, optuženi je kao ljekar – specijalista ortopedije bio dužan da pažljivo i neoperativno liječi dijete, što nije učinio, već je izvršio tri operativna zahvata lijeve podlaktice oštećenog, zbog čega je došlo do komplikacija u vidu nezarastanja kosti kod prijeloma na lijevoj podlaktici i do pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta, navodi se u optužnici.

POBOLJŠANJE

Dječaka su roditelji nakon ovoga odveli na UKC Sarajevo, Klinika za ortopediju i traumatologiju, gdje je 28. decembra 2018. izvršen još jedan operativni zahvat lijeve podlaktice, nakon čega je došlo do poboljšanja njegovog zdravstvenog stanja.A. B. Č.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno