Info

Nermin Karić: ´Smart387´ pomoć turistima

Nermin Karić
Nermin Karić
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nermin Karić, maturant tuzlanske Elektrotehničke škole razvio je aplikaciju za mobilne telefone, koja sadrži turističko-ugostiteljsku ponudu Tuzle, Lukavca i Gračanice. Ovaj svestrani 18-godišnjak u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao je da bi se aplikacija pod nazivom ´Smart387´ u narednih nekoliko dana trebala naći na Googleu, najpoznatijoj internet tražilici.

˝Uvršteni su svi parkovi i značajniji objekti, znamenitosti, hoteli, moteli i restorani. Ovakva aplikacija postoji za Sarajevo, ali osim glavnog grada, u ponudi nisu bila druga mjesta. Prije četiri mjeseca, tačnije krajem trećeg razreda, došao sam na ideju da se ovom izradom bavim kako bih korisno iskoristio svoje slobodno vrijeme. Međutim, da pustim aplikaciju u upotrebu nagnalo me pitanje jednog turiste koji me zaustavio na ulici i pitao gdje u Tuzli ima hostel. Nisam mu mogao dati odgovor, pa sam kontaktirao drugove i našli smo mu smještaj, a ja sam odlučio da pomognem ljudima prilikom snalaženja, u skladu sa njihovim interesima˝, priča Karić.

– Vodić za turiste i stanovništvo –

Od aplikacije koja će se, kaže njen autor, moći besplatno koristiti, očekuje da će pomoći turistima kojih je, između ostalog, zahvaljujući funkcionisanju Međunarodnog aerodroma Tuzla sve više u Tuzlanskom kantonu. Osim turistima, aplikacija bi mogla biti od koristi i lokalnom stanovništvu, koje ne zna za postojanje nekih turističkih mjesta ili ne zna kako da do njih dođe.

˝Ja sam iz Miričine kod Gračanice i mnogi ne znaju za Vis, prelijepo izletište iznad Gračanice, zatim neko iz Tuzle možda ne zna za dovište na Ratišu koje posjećuju hiljade vjernika, a nalazi se na tromeđi Srebrenika, Lukavca i Gračanice ili za jezero u Bašigovcima kod Živinica, koje je prelijepo uređeno, a od Tuzle je udaljeno 45 minuta vožnje automobilom. Aplikacija je jednostavna za korištenje, na bosanskom je i engleskom jeziku i pita vas da locira lokaciju na kojoj se trenutno nalazite, a onda pretražuje i u radijusu koji odaberete, nudi najbliže hotele, restorane, kupališta ili znamenitosti. Svaku lokaciju prati mapa, fotografija ili više njih, opis, te broj telefona pomoću kojeg se može izvršiti rezervacija˝, objašnjava Karić, dodajući da se, kada je krenuo u srednju školu, i sam teško snalazio u Tuzli.

Iz Gračanice prema Tuzli i obratno autobuske linije nisu tako brojne kao kada je prigradski saobraćaj u pitanju, pa Karić nakon jednosatnog putovanja u jednom pravcu na početak nastave ponekad čeka i duže od dva sata. Od prilike, toliko čeka i autobus pri povratku kući.

– Uskoro aplikacija za sve bh. gradove –

˝Kada sam se upisivao u prvi razred srednje škole, u Gračanici i Lukavcu, koji je udaljen od moje kuće 20 minuta, nije bilo smjera za koji sam bio zainteresovan, a to je tehničar elektronike, pa sam se odlučio za Tuzlu. U početku nisam znao za pola stvari i mjesta u tom gradu i moje je kretanje bilo ograničeno na put od glavne Autobuske stanice u Kreki do škole i nazad. Vremenom sam upoznao grad i okolinu, a sve prirodne ljepote i lijepa mjesta želim podijeliti i sa drugima˝, rekao je Karić, kojem se javljaju ugostitelji, sa željom da njihov objekt uvrsti u ponudu, dok on aplikacijom u skorijoj budućnosti namjerava obuhvatiti i ostale bh. gradove i mjesta.

Osim što se bavi programiranjem, kao i izradom i održavanjem internet stranica za neke firme i kompanije, Karić se bavi i fudbalom. Međutim, priznaje da u posljednje vrijeme, zbog nedostatka vremena, često izostaje sa treninga FK ´Lokomotiva´.

˝Iako imam šest-sedam časova, zbog prijevoza skoro cijeli dan provedem u Tuzli. Ne žalim zbog toga, jer sam dobio kvalitetno školovanje, koje planiram nastaviti na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Veliku podršku pružaju mi majka Emina, otac Šaban i sestra Merisa, kao i prijatelj Emir Begović. Oni mi pružaju razumijevanje i podstiču me za dalje uspjehe˝, zaključuje Karić na kraju razgovora za Anadolu Agency.

BUKA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno