Info

Dan ašure

Dan ašure
Dan ašure
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

23.oktobar 2015.god./10. muharrem 1437.hidžretske godine, koji pada u petak, 23.oktobra 2015.godine, prepoznatljiv je i pod imenima „ašura“ i „jevmi-ašura“ od arapskog jevm – dan, i ašra – deset. U Desetom muharremu sadržani su: sjećanja na daleku prošlost, sjećanja na Allahove poslanike a.s., na Allahovo opraštanje, i na spas i izbavljenje. Prema hadisima Allahovog Poslanika alejhiselam (a.s.) to je dan u kojem je, Allahovom voljom okončano egipatsko robovanje Israelićana, i vođeni Musaom a.s. prešli su Crveno More i našli svoj spas na Sinaju. Tom prilikom Musa a.s. i njegovi sljedbenici sedždom Allahu Uzvišenom i postom zahvališe se Allahu. Također, dana Desetog muharrema, nakon duge plovidbe uzavrelim morima, naš praotac Nuh a.s., na izmaku snaga, pristade svojom lađom na brdu Džudijj. Nuh a.s. sa sljedbenicima učini sedždu i isposti Dan ašure. (Ahmed, Buhari)

Još se po nekim izvorima spominju, vezano uz Deseti muharrem, oprost Allahov dž.š. Adem a.s. nakon njegovog izgona iz Dženneta, potom povrat vida Jakub a.s., Junus a.s. spas iz utrobe ribe, Jusuf a.s. izbavljenje iz bunara u koji ga braća bjehu bacila, Ejjub a.s. se izliječio od duga i teška bolovanja, Ibrahim a.s. se u ovom danu rodio i u ovom danu vatra u koju ga je bacio Nimrud postade za njega “hladnom i spasonosnom!”(Kur’an), i dr.
U osnovi svega stoje: velika pobožnost, dove za oprost, i potom spuštanje Allahove dž.š. milosti na robove Njegove i davanje oprosta i spasa, pa se ovaj dan tretira i kao: Dan oprosta i spasa. A kako je vezan posebno uz Allahove dž.š. poslanike nazvan je i imenom: ‘Idul-enbija’ – ‘Bajram poslanika’. Za Deseti muharrem Poslanik a.s. će reći i ovo: “Uzrokom je zbog kojeg Allah dž.š. oprašta grijehe iz protekle godine!”(Muslim), misli se svakako male grijehe čovjekove, ali ne i velike, a pogotovo ne one teške koji čovjeka iz vjere izvode! Ovaj oprost znači sapiranje malih grijeha koji se zbog našeg zaborava, nemara, pa i neznanja svakodnevno u obilju čine i njihovo crnilo poput prašine taloži se u čovjeku a da ga on ni svjestan nije?! Muhammed a.s. i ashabi Deseti muharrem imali su kao prvi post ummeta Muhammed a.s., prije nego što je bila objavljena naredba za post Ramazana, Poslanik a.s. izreče: “Ko hoće neka ga posti, a ko neće, neka ga ne posti!”(Buhari, Muslim) Još je poručio da se uz deseti muharrema isposti i deveti muharrem, “ili dan poslije” (Ahmed), tj. jedanaesti muharrem. Osim toga što ovaj post ima karakter davnašnjeg posta Arapa još “iz vremena džahilijjeta” (Buhari, Muslim), on je i najpreporučeniji post za kojeg je on rekao ” to je najvrijedniji post poslije posta Ramazana” (Muslim). Ašura post spada u onu vrstu posta koju zajedno sa postom tri dana u svakom mjesecu Poslanik a.s. nije propuštao. (Nesai)

U znak sjećanja na ranije Allahove dž.š. poslanike, na Allahovu milost i oprost, a slijedeći sunnet Resulullaha a.s., oni koji žele i u mogućnosti su, postit će 22. i 23.oktobar, 2015. godine, 09. i 10. muharrema, 1435. širom islamskog svijeta poznata je i ašura, u nas se kaže i hašura, lijep običaj spravljanja slatke, guste čorbe, kojom se postači u ove dane omrse i donose salevate na Nuh a.s., na Musaa a.s., na ostale poslanike i na posljednjeg Poslanika i Miljenika Muhammed a.s.
Jelo Ašura i njegova historija:
Na dan Jevmi-ašure, 10. muharrem, žudeći za Božijom milošću i zadovoljstvom, muslimani širom svijeta poste ovaj dan, a za iftare se sprema posebna hrana koja se naziva Ašura.
Šejh Ismail Hakki El-Bursevi u svom komentaru Kur’ana (Ruhul-bejan) navodi: “Znaj da su se Nuh, a.s. i oni koji su se sa njim iz lađe iskrcali na Jevmi-ašuru, pa je Nuh, a.s., u znak zahvalnosti Uzvišenom, na taj dan postio, a i drugima je naredio da poste. Njima je na lađi, inače, bilo ponestalo hrane, pa su pojedinci među njima prikupili ono što im je ostalo: neko pregršt pšenice, neko leće, neko leblebije… dok nisu sakupili sedam vrsta, pa ih je Nuh, a.s. na tlu, nakon što se potop povukao, skuhao, te su tim jelom iftarili i svi odreda se zaštitili. To je bilo prvo jelo koje je kuhano na zemlji nakon potopa. Ljudi su to prihvatili za običaj, za koji slijedi izuzetna nagrada ako se primjenjuje zato da bi se nahranili siromašni i gladni.

10. muharrem, događaji:
– Ibrahim, a.s. je rođen i na taj dan je spašen iz vatre;
– Ejjub, a.s., je oslobođen svoje bolesti;
– Allah je oprostio Davudu, a.s.;
– Sulejmanu, a.s., je povratio vlast;
– velika morska riba je Junusa, a.s., izbacila na obalu;
– Ja’kubu, a.s. vraćen je vid koji je izgubio plačući za sinom Jusufom;
– Jusuf, a.s., je izbavljen iz dubokog bunara u koji su ga bila bacila njegova zavidna braća;
– Isa, a.s., rodio se na dan Ašure;
– Musa, a.s., je sa Izraelićanima sigurno prešao raspolovljeno more i tako se sa svojim narodom spasio faraonskog ropstva;
– Allah dž.š. je zbog neposlušnosti uništio Hudov, Šuajbov i Lutov narod, a njih spasio na taj dan.
Po nekim predajama kaže se da je Ademu, a.s., i h. Havvi (Evi), Uzvišeni Allah prihvatio pokajanje baš na ovaj dan. Desetog dana mjeseca muharrema Allah je naredio Zemlji i nebesima da se uzdrže, te da Potop (Tufan) prestane, kako bi lađa Nuha, a.s., pristala na brdu Džudijj.
Obradio za Zenicablog E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno