Biznis

“Neradna nedjelja” predviđena zakonom Ministarstva trgovine FBiH je podvala, ona neće biti neradna za radnike

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Neradna nedjelja koja se spominje u zakono o uslužnoj djelatnosti, a čiji je predlagač Federalno ministarstvo trgovine, nije neradna, to je podvala, kazao je za Faktor ekonomski stručnjak Admir Čavalić, federalni zastupnik i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Nacrt zakona o uslužnoj djelatnosti prihvaćen je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH i u narednom periodu će uslijeti javna rasprava koja će trajati 60 dana.

Javnost se ciljano dovodi u zabludu

– Ovo što se nudi u zakonu koji je pripremilo Federalno ministarstvo trgovine nije neradna nedjelja, šta god mi mislili o tome, bili za ili protiv! Ispravna definicija jeste “zabrana rada pojedinih prodajnih objekata, a ne radnika, na području polovine Bosne i Hercegovine”. Šta to u praksi znači? Objekat će raditi, ali se ne može prodavati, međutim, unutar objekta se može čistiti, raditi inventura, slaganje, što se evo i događa u Goraždu gdje je nedjelja neradni dan.

Mislim da se ovdje javnost ciljano dovodi u zabludu radi nekih sitnih političkih poena, političkog populizma. I građani, radnici koji priželjkuju tu neradnu nedjelju, misle da će biti neradna. Smatram da je pogrešno da se govori neradna nedjelja – kategoričan je Čavalić.

Dodaje kako je računao da se neradna nedjelja maksimalno odnosi na tri posto radne snage od 100.000 njih koji su uposleni u uslužnoj djelatnosti.

– Vidite, u trgovini imate dosta radnika koji sada rade u skladištu i oni se vode kao trgovina. Zatim, koji se bave logistikom. Imate dosta radnika koji rade na benzinskim pumpama koje se također vode pod trgovinskom djelatnosti, rade u pekarama, dragstorima 24 sata, cvjećarama, a sve je to izuzeto iz predloženog nacrta zakona. Ministarstvo govori o nekih 100.000 radnika u trgovini koji će osjetiti efekte ove mjere, lažne neradne nedjelje, a slobodnu nedjelju će dobiti možda mali broj ljudi, desetak, maksimalno 20.000 ljudi – kaže Čavalić.

Neki će biti prebačeni u kladionicu ili na benzinsku pumpu

Naglašava kako se postavlja pitanje šta će biti i sa tim radnicima.

– Neko će od njih dobiti otkaz jer će biti višak zato što prodajni objekat ne radi nedjeljom. Neko od njih će morati čistiti, raditi inventuru, poslove u prodajnom objektu koji je zatvoren. A neko od njih će, to pokazuju iskustva susjedne Hrvatske, možda biti prebačeni u kladionicu koja radi nedjeljom ili na benzinsku pumpu. Ovo je jedna nevjerovatna podvala i ja sugerišem javnosti da se ne govori o neradnoj nedjelji, to nije neradna nedjelja! O tome treba da odlučuje Federalno mnistarstvo rada i socijalne politike – rekao je Čavalić i dodao:

– Ovdje ne spadaju frizerski saloni, ugostitelji, ništa nije obuhvaćeno. Samo određeni dio trgovina, ali ne i benzinske pumpe koje spadaju pod uslužnu djelatnost, pekare, cvjećare, dragstori 24 sata, gdje su užasni uvjeti rada. Na kraju, imamo Zakon o radu koji regulira koliko se radi, odmara ili da se prepusti općinama da odluće hoće li u njihovoj sredini biti neradna nedjelja ili ne.

Autor: faktor.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno