Biznis

Nema poskupljenja cestarine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić izjavio je danas u Sarajevu da ne bi trebalo doći do poskupljenje cestarina u narednom periodu te da će to preduzeće preuzeti na sebe teret plaćanja PDV-a. On je istakao da JP Autoceste nije planiralo povećanje naplate cestarine te da je to osnovni razlog za takav njihov stav.

“Uprava Autocesta FBiH poduzela sve mjere da do poskupljenja cestarine ne dođe u narednom periodu. Na mjesečnom nivou mi ćemo plaćati PDV iz vlastitih sredstava za cestarinu kao i za građane koji su oslobođeni plaćanja cestarine. Uprava JP Autoceste FBiH će ovu odluku dostaviti nadležnom ministarstvu prometa i komunikacija i Vladi Federacije BiH kao neku vrstu preporuke u rješavanju ovog problema”, naveo je Karić.

“Građani su dugo čekali na autocestu i trebaju biti u mogućnosti da ih koriste”, rekao je Karić.

Pojasnio je da je konačna odluka o visini cestarine za naredni period na Vladi FBiH te da će s premijerom i resornim ministrom biti održan sastanak u srijedu.

Precizirao je da ovim cijena cestarine ostaje oko 10 feninga po kilometru što je najniža cijena u regiji.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je 21. aprila donijela rješenje kojim je JP Autoceste FBiH upisano u jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza po osnovu PDV-a. Karić je naveo da im je iz UIOBiH obrazloženo da je razlog za takvu odluku što JP Autoceste FBiH ima prihod veći od 50.000 KM i što su JP Autoputevi RS uvedeni u sistem PDV-a.

Rekao je da su u februaru 2011., kada je osnovano JP Autoceste FBiH, od UIOBiH pismeno tražili odgovor da li su njihovi prihodi oporezivi te da im je tada rečeno da ne podliježu obavezi plaćanja PDV-a, kao i da će uložiti žalbu na Rješenje UIOBiH, a ako ona bude odbijena retroaktivno tražiti povrat PDV-a po osnovu svojih ranijih ulaganja.  

Karić je pojasnio da postoji Zakon o porezu na dodatnu vrijednost po kojem ih je UIOBiH prvo oslobodio plaćanja PDV-a a sada obavezao na njegovo plaćanje, i nije želio komentirati eventualno postojanje političkih motiva za takvu odluku.

Dodao je da dalja gradnja autoceste iz međunarodnih kreditnih izvora neće biti dovedena u pitanje. Ovih dana se završava tenderska procedura za poddionice Počitelj – Međugorje kao i za drugi lot na dionici Zenica jug – Zenica sjever čiji početak izgradnje je planiran na ljeto ove godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno