Info

Nema opasnosti od ukidanja bezviznog režima za BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za sada nema opasnosti od ukidanja bezviznog režima za BiH i optimist sam da će tako i ostati, kazala je zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon tijekom svog jučerašnjeg boravka u Sarajevu.

Naglasila da je da zemlje članice EU-a koje uoče da se broj azilanata povećava iz neke države može zatražiti ukidanje viza. Napominje da to još uvijek ni jedna zemlja nije tražila, ali da budući da postoji taj mehanizam može ukoliko dođe do velikog povećanja broja azilanata.

Fajon je istaknula da je broj lažnih azilanata iz svih zemalja zapadnog Balkana alarmantan, mada BiH nije prva na toj listi.

Navodi i da je situacija u EU vrlo nepovoljna kada je u pitanju sloboda kretanja, zbog velikog pritiska nacionalističkih i ekstremističkih stranaka koje traže zatvaranje granica EU.

Ona navodi da bi to bio veliki korak nazad za BiH ali i za EU, te je pozvala bh. vlasti da u dijalogu s Bruxellesom učine sve što je moguće da građane upoznaju o ograničenju slobode kretanja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno