Info

Budžet “pet do 12” na štetu građana FBiH?

Predstavnički dom Parlamenta FBiH ovogodišnji budžet trebao bi po hitnom postupku razmatrati 25. marta, s obzirom na to da odluka o privremenom finansiranju Federacije istječe 31. marta, izjavio je jučer za Fenu potpredsjedavajući Predstavničkog doma Saša Mitrović.

On je kazao da će budžet FBiH, koji je predložila dosadašnja Vlada FBiH, biti vraćen novom sazivu, koji će ga po hitnom postupku dostaviti Predstavničkom domu. Hitni postupak No, bez obzira na to hoće li aktuelna većina u Parlamentu FBiH uspjeti do 31. marta podržati budžet koji je predložila Vlada Nermina Nikšića ili eventualno usvojiti akt novog saziva izvršne vlasti, katastrofalno stanje u federalnoj kasi bit će krajnje teško sanirati.

O tome najviše govori dug od 859,2 miliona KM koji je u amanet novim vlastima ostavila Vlada SDA – SDP, a s druge strane sasvim je izvjesno da koalicioni partneri u roku od dvije sedmice neće imati vremena da predlože kvalitetan dokument. Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH Josip Martić kaže za “Avaz” da ovaj klub ni pod koju cijenu neće prihvatiti budžet koji je predložila vlast SDA – SDP, koju vodi Nikšić.

– Svjesni smo da imamo još malo vremena, ali smo uvjereni da će nova vlada imati vremena da predloži svoj budžet. Mi kao klub u tom smo slučaju spremni izvršiti popravke – kazao nam je Martić.

Poslanik SDA Ismet Osmanović rekao je za “Avaz” da je njegov klub bio spreman razgovarati i o Nacrtu budžeta Nikšićeve vlade, ali su naišli na isključiv stav HDZ-a.

– Vjerujem da će do isteka mjeseca biti vremena da po hitnom postupku bude usvojen dokument nove vlade. Slažem se da bi budžet trebao biti usvajan u redovnoj proceduri, ali, evo, primorani smo to uraditi po hitnoj. No, nije to prvi put – kazao je on.

Šef Kluba poslanika SBB-a Nasir Beganović istakao je da su stranke koje formiraju vlast izgubile pet mjeseci na podjelu plijena te da u tom periodu nisu našle za shodno da se bave životnim pitanjima građana.

Javna rasprava

– Budžet se donosi “pet do 12” i jasno je da to neće biti kvalitetan dokument. To je isključiva odgovornost nove parlamentarne većine. Da su bili odgovorni, do sada su mogli obaviti javnu raspravu o budžetu i sve primjedbe ugraditi u novi dokument – rekao je Beganović.

Kolaps prijeti i KS

Kanton Sarajevo još nije dobio Vladu, iako su manje od dvije sedmice preostale do istjecanja roka o privremenom finansiranju. Ako budžet KS za 2015. ne bude usvojen do 31. marta, Kanton će se naći u potpunom finansijkom kolapsu, jer će sve isplate biti blokirane. Bez plaća bi mogli ostati svi budžetski korisnici poput policije, prosvjetara, službenika… I u slučaju skorog formiranja Vlade, javne rasprave o budžetu neće biti.

Usvojen nacrt u SBK

Vlada Srednjobosanskog kantona u tehničkom mandatu predložila je Nacrt budžeta još krajem prošle godine u iznosu od 165,8 miliona maraka. Nacrt je usvojen na sjednici Skupštine u ponedjeljak. SBK je u 2015. ušao s Odlukom o privremenom finansiranju.

U USK nema ni nacrta

Na sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona zakazanoj za naredni ponedjeljak na dnevnom redu neće se naći ni nacrt ni prijedlog budžeta USK za 2015. Dokumenti budžeta još nisu upućeni u skupštinsku proceduru. Nezvanično, budžet za 2015. mogao bi biti u visini od oko 190 miliona KM.

Istječe vrijeme u TK

Iako je do isteka odluke o finansiranju Tuzlanskog kantona za prva tri mjeseca ove godine ostalo još samo 13 dana, nema preciziranog datuma kada bi se budžet TK za 2015. mogao naći na dnevnom redu Skupštine TK. Senad Alić, predsjedavajući Skupštine TK, kaže da je sjednica na kojoj bi trebao biti usvojen budžet za 2015. planirana za 31. mart. Saznajemo da planirani budžet ne bi smio prijeći iznos od 305 miliona maraka.

U ZDK na čekanju

Zbog kašnjenja uspostave vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, Skupština ZDK još na dnevnom redu nije imala nacrt budžeta za 2015., koji bi, s obzirom na to da 31. marta prestaje važiti Odluka o privremenom finansiranju, u najskorije vrijeme u hitnoj proceduri trebala ponuditi nova Vlada ZDK Miralema Galijaševića (SDA). Bivša ministrica Sabina Heljić sačinila je radnu verziju Nacrta budžeta za 2015. na iznos od oko 258 miliona KM.

Privremeno finansiranje u LK

Na drugoj vanrednoj sjednici Skupštine Livanjskog kantona, održanoj pretposljednjeg decembarskog dana 2014. godine, uz rebalans kantonalnog budžeta za 2014., na prijedlog resornog ministra Stipana Šarca (HDZ BiH) usvojen je i Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Kantona za prva tri mjeseca 2015.

Skupština BPK danas zasjeda

O nacrtu budžeta za 2015. poslanici u Skupštini BPK Goražde trebali bi se izjasniti na sjednici zakazanoj za danas. Prema dokumentu koji je u skupštinsku proceduru uputila Kantonalna vlada, budžet će iznositi 43.994.983 KM, od čega su vlastiti prihodi 31.482.839 KM. U Goraždu očekuju podršku Federacije od osam miliona KM.

U HNK nacrt vraćen Vladi

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu još nije usvojen budžet za 2015. Ovaj dokument u formi nacrta je iz Skupštine HNK vraćen Kantonalnoj vladi u tehničkom mandatu na doradu.

U ZHK možda do kraja sedmice

Zapadnohercegovački kanton dobio je Vladu 4. februara, ali budžet još nije usvojen. Kako nam je jučer rečeno iz Vlade ZHK, očekivanja su da bi najvažniji finansijski dokument u ZHK trebao biti usvojen do kraja sedmice.

Posavski kanton čeka novu vlast

Posavski kanton još nije dobio Vladu, jer su koalicioni partneri čekali rasplet situacije i na federalnom nivou. Još je na snazi i Odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine, koju je Kantonalna skupština donijela posljednjeg dana 2014.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: