Biznis

Nema mjesta panici zbog manjka sjemenskog krompira?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sjetva krompira ove godine je u pojedinim područjima završena znatno prije optimalnih rokova jer su temperature u proteklom periodu bile iznad prosječnih. Veći proizvođači su, kako smo već pisali, na vrijeme osigurali sjemenski krompir, a na tržištu širom Evrope se bilježi nestašica.

Proizvođač krompira iz Janje, Mustafa Gradaščević, se tokom sjetve prisjetio i narodne mudrosti: “Ko (po)sije u martu imat će u trapu, ko (po)sije u aprilu nosit će u krilu”, a na njegovom gazdinstvu sadnju su obavili u februaru.

“Potražnja je veća od ponude, a cijene su visoke. Samim tim i površine pod ovom prehrambenom kulturom će biti smanjene. Zbog smanjenih zasijanih površina, a samim tim i smanjene ponude, ako je suditi po trenutnim parametrima, cijena konzumnog krompira će biti visoka”, naveo je Gradaščević.

Gradaščevići završili posao u februaru

No, ova kultura se može saditi i do polovine sedmog mjeseca. U našim uslovima, izuzevši ovogodišnju uranjenu sjetvu, sadnja ranog krompira u mediteranskom području počinje u februaru, u brdskom u prvoj polovini aprila, a u planinskom krajem aprila do početka maja. No, ljetna sadnja krompira je mnogim zemljama uobičajena.

Kasnija sjetva

Kasnija sadnja osigurava najkvalitetniji sjemenski materijal, posebno kada postoji sumnja da se iz redovne proizvodnje on ne može osigurati. Za ovu proizvodnju najbolje je da se kao početni sjemenski materijal nabavi krompir iz planinskih područja.

Krtole moraju biti odabrane i zdrave, a radi se o sortama koje i u skraćenoj vegetaciji mogu da donesu solidan rod. Ranija sjetva daje više prinosa, pa ne treba mnogo ni kasniti.

Valja naglasiti kako će kao sjemenski materijal biti najkvalitetnije krtole dobijene u zasadu kasnije ljetne sadnje.

Vlaga je ključna

Najbolje pretkulture za krompir su ozimi ječam i uljana repica, ozima i proljetna grahorica, raž, grašak, pšenica. Otuda se i priprema zemljišta za sadnju sastoji u plićem oranju i zaoravanju stajnjaka i kompleksnih mineralnih đubriva.

Ranija sjetva daje više prinosa

Za uspješan razvoj, neophodno je da krtola ima dovoljno vlage u prvim danima, jer od nje zavisi i uspjeh ljetne sadnje. U slučaju suše, mora se navodnjavati. Odmah pri skidanju prethodnog usjeva mora se pristupiti obradi zemljišta i sadnji.

Najbolje je koristiti krtole težine oko 60 grama. Krupnije se sijeku na isti način ka oi kod sadnje u proljeće. Najpogodniji razmak je 50×30 cm, a dubina od 8 do 10 cm.
Njega biljaka se sastoji u kultiviranju kojim se površinski sloj održava u rastresitom stanju, čuva vlaga i uništava korov.

Krtole dobijene ovom proizvodnjom najbolje je čuvati za sjemenski materijal, jer će se u narednoj godini od njih dobiti znano viši prinos. Podsjetimo, zbog slabog prinosa, lani je cijena krompira dostigla tridesetogodišnji rekord.

Izvor: Agroklub



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno