Biznis

BiH gubi skoro 400 miliona KM godišnje zbog ilegalnog duhana i cigareta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosna i Hercegovina godišnje gubi oko 200 miliona eura (392,2 miliona KM) godišnje zbog ilegalnog duhanskog tržišta koje se uglavnom odnosi na upotrebu rezanoga duhana i cigareta koje se ilegalno uvoze s Kosova, pokazalo je istraživanje IPSOS-a provedeno među korisnicima duhana.

Prema rezultatima tog istraživanja, uprkos velikom broju akcija koje provode policijske agencije i tužilaštva, oko 35 posto duhanskoga tržišta u našoj zemlji je ilegalno.

Ilegalna potrošnja duhanskih proizvoda danas u Bosni i Hercegovini dostiže visokih 35 posto. Ono što posebno zabrinjava je to da su šverceri pronašli nove kanale distribucije, a ilegalne cigarete iz Kosova ili bez poreznih markica postaju sve uobičajenije na tržištu BiH – rekao je ekonomski analitičar Faruk Hadžić.
IPSOS-ovo istraživanje pokazalo je kako je tokom prošle godine ukupna potrošnja ilegalnog rezanog duhana iznosila 2.019 tona.

Zbog toga BiH godišnje gubi oko 400 miliona maraka prihoda, što je ekvivalentno polovini novca potrebnog za izgradnju najdužeg, 11 kilometara dugog tunela na autocesti koridora Vc kroz planinu Prenj, koji treba povezati Hercegovinu s Bosnom.

Ekonomski analitičar upozorio je kako je uz ilegalni rezani duhan sve učestalija i pojava cigareta s poreznom markicom s Kosova ili cigarete bez porezne markice.

Izvor: IPSOS/NezavisneStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno