Naše

Nekrolog prof. dr. Salihu Jalimamu: Otišao je čovjek koji je živio historiju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nekrolog prof. dr. Salihu Jalimamu: Otišao je čovjek koji je živio historiju – U petak 26. aprila 2019. godine Zenica je ostala bez još jednog velikog sugrađanina. Nakon kratke i teške bolesti preminuo je prof. dr. Salih Jalimam. Iza sebe je ostavio neutješnu porodicu, prijatelje i kolege, ali i bogatu biografiju ispunjenu desetinama publikacija, stotinama naučnih i stručnih radova, bezbrojnim učešćima na referentnim domaćim i međunarodnim skupovima kao i brojnim drugim bibliografskim jedinicama.

Ipak, koliko god bogata i respektabilna biografija bila, ona nikada ne može u potpunosti dočarati vrijednost i značaj jedne ovakve osobe za društvo i grad u kojem je djelovao. Svi koji su poznavali profesora Jalimama dobro znaju da je bio osoba koju nije moguće opisati jednom riječju, rečenicom pa ni cijelim tekstom. Bio je čovjek kojeg ste mogli voljeti ili ne voljeti, ali ste ga morali poštovati.

Historijski je fakat da je prvi doktor historijskih nauka iz Zenice, grada koji svoju prošlost nikada nije dovoljno cijenio. Takvom gradu je i bio potreban Salih Jalimam da, sa sebi svojstvenim zanosom, otkriva nove momente iz prošlosti, bilo da je u pitanju prvi pomen Zenice, ili neki drugi već zaboravljeni toponim, pjesnik, književnik ili umjetnik. Tamo gdje su svi vidjeli samo zatvor i fabričke dimnjake, on je vidio ljude, običaje, djela i život. O tome svjedoče i desetine objavljenih knjiga o raznim segmentima prošlosti Zenice. Iako po struci medievalista, bavio se i svim drugim historijskim periodima zeničke prošlosti. Salih Jalimam je pisao jer niko drugi nije htio. U konačnici je i lokalna zajednica prepoznala višedecenijski trud i rad kada mu je dodijelila najviše priznanje koje ovaj grad ima – Nagradu Zenice. Kao neko ko ga je godinama poznavao, znam da je tada bio sretan kao malo kada prije.

U konačnici, iza svih nas ostaju samo djela, a prof. dr. Salih Jalimam je iza sebe ostavio mnogo. Za nadati se da će njegov voljeni grad to u budućnosti znati cijeniti. Prva šansa je sutra u 11h na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici gdje će se održati komemorativna sjednica.

Mirza Džananović u ime Udruženja za zaštitu intelektualnih i kulturnih vrijednosti „Zjenica“ Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno