Ljudi

Nejra Solo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanka Nejra Solo jedan je od primjera kako se uz malo napora može ostvariti puno toga u životu te da naša zemlja ima mlade i talentovane ljude koji se nerijetko ističu među svojim vršnjacima u bilo kojem kutku planete. Ova 20-godišnjakinja (u nedjelju 31. maja će napuniti 20 godina) na pravi način predstavlja Bosnu i Hercegovinu u Americi. U sjeveroistočnom dijelu ove zemlje, na Univerziteto Ajdaho (University of Idaho) studira mikrobiologiju gdje je druga godina sa prosjekom ocjena 3,75 (inače, u SAD se boduje od 0 do 4), a istovremeno igra košarku u koledž ekipi Idaho Vandals, člana divizije 1 NCAA lige (National Collegiate Athletic Association) – konferencija Big Sky. 

Nekadašnjoj kadetskoj reprezentativki BiH koja igra na poziciji centra (visoka 196 cm) ovo je prva sezona u NCAA ligi, nakon godine prilagodbe. Nekada je igrala u zeničkim klubovima Čeliku (aktuelni prvak i osvajač Kupa naše zemlje) i BH Startu, a spremna je igrati za svoju zemlju (aktuelna je U-20 selekcija) ukoliko je pozovu.
“Nije mi bilo teško da se snađem. Svi u ekipi su susretljivi i pomažu u svemu. Imamo četiri trenera koji su uvijek tu za nas. Kao jedna velika porodica smo. Imamo dosta internacionalnih studenata. Imali su iskustva sa njima u klubu na koji način pomoći da se neko sa strane brže prilagodi”, kazuje nam Nejra Solo koja ima stipendiju od Univerziteta.
U njenom klubu uz Španjolku Agueda Trujillo Fernandez i Norvežanku Maren Hoff Austgulen, obje igraju na poziciji četvorke ili petice i visoke su po 183 cm, jedina je Evropljanka u timu. Tu su i četiri Australijanke – Tayla Corrigan, Stacey Barr, Renae Mokrzycki i Geraldine McCorkell te Amerikanke: Christina Salvatore, Karlee Wilson, Brooke Reilly, Ali Forde, Bethany Krause i Connie Ballestro. U konferenciji Big Sky, objašnjava, bila je jedna igračica iz Bugarske. Sa prostora bivše Jugoslavije nije bilo nikoga.
“Škola se stavlja na prvo mjesto. I tako je u čitavoj NCAA ligi. Prvo smo školarci a onda sportisti. Sa školom mogu da se pohvalim. Sve ide po planu. Meni je Prva gimnazija u Zenici pružila izvrsno obrazovanje. Prva godina u Americi je bila bukvalno ponavljanje onoga što sam prošla u srednjoj školi kod nas, a u drugoj godini idem ka svom smjeru mikrobiologiji. Malo je teže, ali snalazim se”, priča nam Nejra. 

Prošla je košarkašku školu kod Behudina Bajgorića, trenirao ju je brat Mahir Solo koji sada kao trener radi u Austriji. Ekipi BH Start za koju je igrala pred odlazak u SAD i bila kapiten, malo je nedostajalo da se plasira u elitni razred bh. košarke. Dječiji vrtić iz Zenice sekunde su dijelile do velikog uspjeha. Ipak, njihov protivnik sarajevski Play off, sadašnji viceprvak države i učesnik Regionalne lige, u čijim redovima je igrala i legendarna Amra Džapo, je došao do pobjede.
Na pitanje da li je bilo teže igrati bh. košarku ili američku NCAA odgovorila je da je daleko teže u Americi. Treninzi su, pojašnjava, mnogo intenzivniji i duži. Svaki trening je, veli, davala sve od sebe da bi dostigla taj neki nivo. Trener su joj izašli u susret, posebno trener za centre Jordan Green koji je ostajao svaki dan poslije treninga po sat duže i radio sa njom.
Ističe da je u BiH puno mladih i talentovanih košarkašica, da je velika stvar da sve omladinske selekcije počnu igrati kvalifikacije, da se reaktivirala i seniorska repka, da ženska košarka u BiH ima budućnost. Posebno izdvaja Maricu Gajić koja je izabrana na draftu za WNBA.
„Obzirom da prvu godinu u Americi nisam igrala, to mi daje mogućnost da godinu duže ostanem na koledžu. Ako uspijem diplomirati za četiri godine, onda razmišljam da ostanem i upišem masters. Škola je, ipak, na prvom mjestu. A, inače, kroz srednju školu sam stekla tu neku zanimaciju za prirodne nauke. I onda kada sam otišla u Ameriku dali su mi da izaberem. Mikrobiologija mi se učinila najzanimljivijim. Hvala Bogu snašla sam se u tome, imam dosta praktične nastave“, naglašava Solo.
Kada je u pitanju mikrobiologija na njenom fakultetu osim nje svega još dvoje imaju smjer, nema uopšte sportaša, niti stranaca, tj. ljudi izvan SAD-a. A o tome koliko je uspješna u školovanju pokazuje činjenica da je u Dekanatu njenog fakulteta postavljena i fotografija Nejre kao jednog od najuspješnijih studenata, koji imaju prosjek veći od 3,7.
Mirza DAJIĆ
Uzor joj bila rahmetli Amna Fazlić
Kao mala je imala nekoliko uzora. U bratu koji joj je pomogao puno kao i drugi treneri, a od igračica u rahmetli Amni Fazlić. „Amna je bila izvrstan igrač, veliki talenat. Nama mlađima je bila uzor u svemu i kako da se gradimo kao igrači i kako da se ponašamo u životu. Nažalost, zbog nesreće, ugašen je njen mladi život i prekinuta karijera..“, kaže Nejra Solo.  Amna Fazlić (4.juni 1992. – 29.mart 2010.), juniorska reprezentativka BiH i jedna od najtalentovanijih košarkašica u našoj zemlji po ponašanju na terenu, ali i van njega, u privatnom životu, mogla je biti uzor svim sportašima. Uvijek vesela, nasmijana, iskrena, vrijedna, radina mlada djevojka koja je bila spremna pomoći svima, posebno onim mlađim djevojčicama koje su se tek počinjale družiti s košarkaškom loptom. Upravo po tom osmjehu i dobroti pamtiće je svi koji su je poznavali… U prvi tim Čelika ušla je sa nepunih 14 godina. Sa svim omladinskim selekcijama kluba osvajala je najsjajnija odličja na državnim prvenstvima. Igrala je na dva kadetska i jednom na juniorskom prvenstvu Starog kontinenta. Svi košarkaški stručnjaci odreda su isticali kako se radi o vanserijskom talentu te joj predviđali svijetlu sportska budućnost, ali ispriječila se tragična nesreća.

nejrasoloooo



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno