Biznis

Nejednak tretman za operatere u Zenici: Da za TXTV, ne za Alvatel

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nejednak tretman za operatere u Zenici: Da za TXTV, ne za Alvatel – Iako nisu bila na dnevnom redu, sumnjiva odobrenja za kablovskog operatera TXTV u Zenici ipak su se našla među vijećničkim pitanjima. Vijećnicima nije bilo kasno kako i pod kojim uslovima je TXTV-u omogućeno da koristi dio kanalizacione trase javne rasvjete grada Zenice. Isti je zahtjev drugim operaterima ranije odbijen.

Iako nisu bila na dnevnom redu, sumnjiva odobrenja za kablovskog operatera TXTV u Zenici ipak su se našla među vijećničkim pitanjima. Vijećnicima nije bilo kasno kako i pod kojim uslovima je TXTV-u omogućeno da koristi dio kanalizacione trase javne rasvjete grada Zenice. Isti je zahtjev drugim operaterima ranije odbijen.

“Kako saznadoh tek neki dan, nakon ove afere, imamo i zeničkog kablovskog operatera Alvatel, koji od 2014. godine nisu mogli izaći dalje iz “Kineskog zida”, jer ih je naša gradska administracija kočila u izdavanju neophodnih dozvola, koje nisu do danas dobili. Zašto neki operateri nisu dobili dozvole godinama, a neki ih dobivaju preko noći? Ko je i pod kojim uslovima izdao odobrenje za korištenje javne rasvjete”, pitao je Fuad Lužić, vijećnik SDA.

“Potrebno je javno saopštiti da li su ove cijevi iznajmljene na ekonomskoj osnovi i po kojoj cijeni po dužnom metru. Zatim, po kom pravnom osnovu se ove cijevi mogu iznajmnjivati – da li i druge zainteresirane kompanije mogu iznajmiti ove cijevi”, dodao je Selim Karahasanović, vijećnik SDA.

Podsjetimo, firmi Alvatel obrazloženo je da su “instalacije prilkom izgradnje 50-ih godina postavljene u rovove bez plastičnih cijevi koje omogućavaju provlačenje drugih instalacija”. TXTV nije imao ugovor o najmu i cijenama zemljišta. Naveden je Ugovor o nazdoru sa JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenice. A direktor JP-a je na vijećnička pitanja odgovorio ovako.

“Ništa nije sporno. Moje preduzeće nije izdalo nikakvu građevinsku dozvolu. Sve dozvole izdaje Služba za prostorno planiranje i uređenje grada”, kazao je Mirsad Heleg, direktor JP za prostorno planiranje i uređenje grada.

Sve se desilo prije mandata aktualnog gradonačelnika, koji je ponovio stav.

“Izdao sam nalog da se sve sitnice ispitaju, da dobijem na sva pitanja odgovore i shodno tome, poduzet ću mjere. Ja ne mogu ništa prejudicirati, jer, ponavljam, to je prije mene urađeno. To će samo dokumenti, koji će mi se dostaviti, razjasniti”, objasnio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

A sa gradonačelnikom Zenice, na odgovore čekaju i drugi kablovski operateri, bespovratno oštećeni kroz nejednak tretman.

VIDEO PRILOG POGLEDAJTE OVDJE

Aida Hadžimusić/N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno