Info

Neefikasan sistem prikupljanja pretplate

Neefikasan sistem prikupljanja pretplate
Neefikasan sistem prikupljanja pretplate
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Neefikasan sistem prikupljanja pretplate- Do problema kod javnih emitera u Bosni i Hercegovini došlo je, između ostalog, zbog neefikasnog sistema prikupljanja pretplate, pokazali su rezultati analize Centra za društvena istraživanja Analitika i Univerziteta u Fribourgu.

– Bosna i Hercegovina nije usamljena u tom problemu. Istu sudbinu dijeli i većina zemalja iz okruženja – rekao je novinarima istraživački saradnik Centra Davor Marko, u okviru konferencije ”Budućnost javnih servisa na zapadnom Balkanu: Tranzicija bez kraja?” koja se održava u Sarajevu.

Smatra da je samo Hrvatska riješila problem naplate.

– Radio televizija Hrvatske ima najuspješniji model prikupljanja pretplate. Oni imaju kontinuitet u rješavanju tog problema, na tome rade od 1960. godine i razvijaju ga – istakao je Marko.

Osim problema prikupljanja pretplate ukazao je i na problem digitalizacije. Smatra da zemlje okruženja ne prate prakse razvijenih država.

Marko je naglasio da je utjecaj politike na rad javnih emitera nešto što se ne smije dešavati.

Iz OSCE-ovog ureda za slobodu medija, sa sjedištem u Austriji, Andrey Georgievich Rikhter javne servise u regionu vidi kao “gladnu i napuštenu djecu koja ne mogu sama opstati”.

Mišljenja je da se svi moraju uključiti u rješavanje problema, novinari, političari i akademska zajednica.

Istog je mišljenja i Radka Betcheva iz European Broadcasting Union (EBU). Ona je naglasila značaj javnih emitera te da su oni uvjet za jačanje demokratije.

Uime Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Helena Mandić je kazala da ta agencija podržava postojanje javnih servisa te da koristi svaku priliku da ukaže na značaj rješavanja problema koji su u vezi s javnim servisima.

– Vrijeme je da se organizira konkretan dijalog i da se postigne rješenje za ovu krizu – dodala je Mandić.

Da je vrijeme za rješavanje krize smatra i direktor BH Radija 1 Milan Trivić.

– Prvo, moramo biti svjesni u kakvoj se situaciji nalazimo, imamo javni sistem koji je pred gašenjem ili je u fazi gašenja – rekao je Trivić.

Dvodnevna konferencija ”Budućnost javnih servisa na zapadnom Balkanu: Tranzicija bez kraja?” u Sarajevu je okupila 22 panelista i 17 učesnika radi razmatranja uloge, funkcioniranja i budućnosti javnih servisa u sedam zemalja zapadnog Balkana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno