Naše

Navijači Čelika (opravdano) sumnjaju u nepristrasnost delegiranog sudije za subotnji derbi

Navijači Čelika (opravdano) sumnjaju u nepristrasnost delegiranog sudije za subotnji derbi – U subotu je na Bilinom polju u Zenici na programu derbi susret 4.kola BHT Premijer lige BiH u kojem se sastaju stari rivali Čelik i sarajevski Željezničar. Oba tima u susret ulaze nakon tri utakmice bez poraza što obećava sigurno dobar nogomet za, bez sumnje, veliki broj navijača koji će u subotu biti na najboljem stadionu u BiH.

Za utakmicu vlada veliko interesovanje, a kao grom iz vedra neba u Zenici je odjeknula vijest da će ovu utakmicu suditi Elvis Mujić iz Banovića. Ništa ovdje ne bi bilo sporno da se Mujić od ranije deklarisao kao vatreni navijač Željezničara što potvrđuju brojne fotografije iz mladosti banovićkog arbitra. Delegiranje Mujića za glavnog sudiju derbija u Zenici izazvalo je opravdano burne reakcije navijača Čelika koji očekuju od nadležnih u NFSBIH da izvrše zamjenu glavnog sudije utakmice u Zenici.

Nije poznato da li je klub, ili neko drugi poslao zvanično protest prema NFSBiH, a ako nije imaju dva dana da zatraže novog sudiju za derbi na Bilinom polju. Opet, poznavajući djelotvornost i ažurnost NSBIH, sumnjamo da će, ako ga i bude, zahtjev Zeničana biti uslišen. Ostaje na zelenom terenu da se vidi hoće li, uz zasigurno popunjeno Bilino polje, NSBiH i pomenuti sudija, dopustiti sebi luksuz da pred očima desetak hiljada ljudi, ali i TV kamerama, obnovi svoje navijačke strasti prema klubu s Grbavice.

Tragajući po dostupnim podacima na internetu, vidljivo je da je Mujić već kažnjavan nedelegiranjem zbog katastrofalnih i očiglednih grešaka, pa su Zeničani zato dodatno na oprezu. Opet, sudija sa A licencom koji pretenduje da ima i međunarodnu karijeru, ne bi sebi smio dopustiti da čak javno proklamuje, makar to bile i fotografije iz mladosti, da navija za neki klub, jer time gubi nepristrasnost. Dodatno, Bilino, Robijaši i Čelik pamte i imena koja su se u više navrata, uprkos i kažnjavanju, otvoreno stavljali usred Zenice na stranu gostujućih ekipa, a poznata je i činjenica da je, što je sudija iskusniji, teže otvoreno naći povod za prigovor.

Naime, niz cjepkanja igre, vraćanja na izvođenje prekršaja ili auta, sviranje niza nepostojećih prekršaja, ofsajda, dekoncentriše i razbija igru, jer ne mora pristrasnost sudije biti samo sviranje nepostojećih penala ili priznavanje nepropisnog gola za goste. Poznata je taktika davanja žutih kartona u ranoj fazi igre domaćinu, čime vam umrtvljuje igru.

Subota će, svakako, biti ispit zrelosti i ozbiljnosti za NSBIH, ali i pomenutog sudiju, a nama ostaje da se nadamo da, već zasigurno sjajnu atmosferu oko terena, neće pokvariti “trojac u crnom”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem