– Niko ne bi trebalo da bude prevaren salvom laži ruske vlade – navelo je 30 lidera u zajedničkoj izjavi poslije virtuelnog samita kojim je predsjedavao generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Također, oni su rekli kako sada vrše značajna dodatna odbrambena raspoređivanje snaga u istočnom dijelu alijanse, no, nisu naveli više detalja.

– Rusija snosi punu odgovornost za ovaj sukob. Ona je odbacila put diplomatije i dijaloga koji su joj više puta nudili NATO i saveznici. On je suštinski prekršio međunarodno pravo, uključujući Povelju UN-a – kazali su.

Dodaju da će Rusija trpjeti enormne posljedice, kako ekonomski, tako i politički.

– Sloboda će uvijek pobijediti ugnjetavanje – zaključili su.

– Odluka predsjednika Putina da napadne Ukrajinu užasna je strateška greška, za koju će Rusija platiti veliku cijenu, kako ekonomski tako i politički, u godinama koje dolaze – navodi se u zaključku.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je da su lideri NATO odlučili da pomognu Ukrajinu oružjem, uključujući protivazdušne sisteme.

– Rusija je srušila mir u Evropi. Naše misli su sa poginulima, ranjenima i raseljenima – rekao je Stoltenberg, pozivajući Rusiju da odmah prekine napad, povuče svoje snage iz Ukrajine i da ponovo uđe u miran dijalog.

– Ova kriza pogađa sve nas – rekao je on.

– Mi smo se orijentisali na odbranu. Hiljade dodatnih trupa smo poslali u istočne dijelove Saveza. Imamo 100 aviona, 20 nosača brodova. Mi ćemo zaštititi svaki pedalj teritorija NATO-a. Nastavit ćemo pružati podršku Ukrajini, kao i drugim u regionu kojima prijeti Rusija – uključujući Gruziju, Moldaviju i Bosnu i Hercegovinu, da bismo im pomogli da uspiju u svojim demokratskim reformama. Ova kriza demonstrira koliko je važno da SAD-e i Evrope stoje zajedno – rekao je između ostalog Stoltenberg.