Info

PENZIJE ĆE BITI VEĆE: Dom naroda FBiH usvojio izmjene Zakona o PIO

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

PENZIJE ĆE BITI VEĆE: Dom naroda FBiH usvojio izmjene Zakona o PIO- Dom naroda FBiH izglasao je danas jednoglasno izmjene Zakona o Penzijsko invalidskom osiguranju.

Tekst zakona pročitajte ovdje.

Ovim izmjenama pored redovnog povećanja penzija koje je 15. aprila, planirano je i vanredno usklađivanje za koje je Vlada FBiH osigurala novac.

Vlada FBiH je na sjednici odbila amandman Rasima Pajića.

Pajić je potom rekao da ostaje pri amandmanu i da traži izjašnjenje Doma naroda.

“Žao mi je što Vlada insistira da se glasa, smatram da će Ustavni sud ponovo reagovati na ovo. Ovdje u nezgodnu i nepravednu poziciju dovodimo boračku populaciju”, dodao je Pajić.

Njegov amandman nije dobio potrebnu većinu.

Rasprava:

Delegat Jasmin Duvnjak upitao je jesu li penzioneri u FBiH izgubili 15-ak dana u nepotrebnim političkim previranjama.

“Amandman koji smo kolega Rošić i ja predložili je bio neki kamen spoticanja. Vidio sam zaključak Zakonodavno – pravne komisije da je prekršen Ustav. Od toliko kršenja Ustava našli ste da baš tu ukažete na amandmanu kojim bi se uklonila nepravilnost prema nekim kategorijama”, dodao je Duvnjak.

Poručio je da Ustav nike prekršen.

“Možemo se složiti da se tekst nije mogao amandirati na one članove koje nisu bili dijelovi izmjena, ali moja puna podrška danas neće izostati. Pitam sve koji su prošli put zaustavili zakon da li danas postoje proceduralni propusti. Pojedinci su prošli put napravili pritisak na sve nas”, istakao je Duvnjak.

Duvnjaku je replicirao Zvonko Marić, kazavši da je iznio traktat i besmislice.

“Duvnjak je napravio potez više i postigao autogol. Nastojali smo da učinimo sve da se ugodi penzionerima. Ova vrsta naknadne pameti je potpuno bespotrebno”, dodao je Marić.

Nijaz Musić konstatovao je da sve liči na to da ponovo nisu dobro krenuli u sjednici.

“Stvarno mislim da je potez kolege Duvnjaka potez više. Ne znam na koga ste mislili kada ste govorili oko Ustava, čini mi se da vam prelazi u naviku da spominjete kolege koji nisu tu”, istakao je Musić.

Odgovorio je Duvnjak, kazavši da nisu nikakvi traktati ono što je rekao.

“Pitam samo jeste li sigurni da je danas sve ispravno sa Zakonom. Prošli put se licitiralo da je kršen Ustav, Poslovnik…Zašto nas danas pravne činjenice ne zanimaju, zašto se danas žmiri na neke stvari koje nisu do kraja jasne”, istakao je Duvnjak.

Dodaje da pojedinci dobro znaju o čemu on govori.

Musić je odgovorio da je Duvnjak prošli put prije podnošenja amandmana trebao postavljati pitanja.

Delegat Aner Žuljević kaže da je očigledno da Duvnjak prošli put nije imao samo problem sa glasom, nego i sa ušima.

“Razumijem da je neko imao namjeru da odigra nelegalnu utakmicu nadajući se da to niko neće skontati. Zakono-pravna komisija je rekla svoje, a Vlada svojim postupkom priznala sve. Oni su mogli odbiti zaključak Doma naroda, ali su u potpunosti implementirali sve što je rečeno. Hoće li ili ne Ustavni sud donijeti odluku o ovom zakonu ćemo vidjeti”, ističe Žuljević.

Dodao je da je SDA lider parlamentarne većine a danas u Domu naroda imate 22 ruke.

“Mi penzionerima ništa ne uvećavamo, smo im vraćamo ono što je inflacija pojela”; navodi Žuljević.

Duvnjak je odgovorio da što se tiče većine je upitno šta znači parlamentarna većina u Domu naroda.

“Što se tiče mojih kritika na rad Doma naroda one nisu upućene Tomislavu Martinoviću. Kada govorim da je Dom naroda usko grlo, onda ne govorim o isključivoj krivici delegata iz reda hrvatskog naroda, nego svih delegata. Kada govorimo o smanjenoj funkcionalnosti Doma naroda to ne ide samo na adresu Kluba Hrvata, nego prema svim delegatima”, dodaje Duvnjak.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno