Info

Nastavak štrajka rudara iz Breze i Zenice, deset dana rok za rješenje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nastavak štrajka rudara – Predstavnici Vlade FBiH i nadležnog ministarstva danas u Sarajevu nisu postigli dogovor sa predstavnicima dva rudnika.

Predstavnici Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije nisu postigli dogovor s predstavnicima zeničkog i brezanskog rudnika, na sastanku koji je održan danas, u toku protesta rudara ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić najavio je nakon sastanka da će 13. septembra, kako je ranije i dogovoreno, stupiti u generalni štrajk, navodi Fena.

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić je kazao da će Vlada pomoći koliko može, ali smatra da današnji protesti nisu trebali biti održani pred Vladom, nego pred zgradom Elektroprivrede BiH.

Zaključci sastanka su, kako je kazao, pravljenje plana restruktuiranja u rudnicima da se bolje i jednostavnije upravlja svim rudnicima.

“Deset dana smo dali rok da se ovaj problem riješi sa rudnicima. Breza će biti riješena do petka”, rekao je Džindić navodeći da će Vlada FBiH na prvoj narednoj sjednici razmatrati novonastalu situaciju.

Moratorij na zapošljavanje u Elektroprivredi BiH
Naveo je i da je dogovoreno da se problem rudnika u Zenici, koji je u težoj situaciji, trenutno sanira, a da se kasnije traži dugoročno rješenje.

Jedan od zaključaka je moratorij na zapošljavanje u Elektroprivredi BiH, prvenstveno u rudnicima.

Kako je ranije objavila Patria, na protest je u desetak autobusa stiglo oko 600 rudara.

Okupljanje je zakazano nakon upozorenja na loše stanja u rudnicima u Zenici i Brezi, a nezadovoljstvo je kulminiralo prošle sedmice, nakon što je Porezna uprava FBiH uputila konačna rješenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od blizu 14 miliona KM. Zbog toga je upitna isplata primanja rudara, a zenički rudari još u petak su obustavili proizvodnju.

Rudari su uzvikivali: “Lopovi”, “Svi smo mi Zenica”…

Izvor: Al Jazeera i agencije



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno