Info

Džindić: Zenički rudar proizvede 280 tona uglja, a gračanički 1.786

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Problemi u rudnicima u Zenici i Brezi datiraju još iz perioda od 2009. do 2015. godine, kada nijedna marka poreznih obaveza nije uplaćena, kazao je federalni ministar industrije, energije i rudarstva Nermin Džindić danas nakon sastanka s predstavnicima rudara.

Hronologija problema je iznesena na jučerašnjem sastanku ministra sa generalnim direktorom JP Elektroprivreda BiH Bajazitom Jašarevićem, direktorom Porezne uprave FBiH Šerifom Isovićem i direktorima brezanskog i zeničkog rudnika.

– Jučer smo za sat vremena uspjeli dogovoriti kako da riješimo pitanje deblokade rudnika Breza i nastavak funkcionisanja. Zato mi je žao što se danas ponovo dovodi u paket Zenica i Breza. Problem Breze smo riješili, njega ne treba vezivati za Zenicu. Direktor Elektroprivrede je jučer obećao da će iznaći sredstva, putem kreditnog zaduženja, što će do petka biti riješeno – podsjetio je Džindić te dodao da je Zenica dužna 141 milion KM prema Poreznoj upravi, dok je obaveza Breze 88 miliona, što je pola od ukupnog duga rudnika.

Što se tiče Zenice, rekao je, nije bilo rješenja. Nije se mogla zadužiti zato što rudnik od 100 posto prihoda, 96 posto troši na plate bez poreza i doprinosa. Gračanički rudnik, naprimjer, 33 posto troši na plaće.

– Zato je Porezna uprava reagovala na ova dva rudnika. Stav Sindikata sa današnjeg sastanka je da podržavaju Poreznu upravu što je blokirala račune – rekao je Džindić.

Poređenja radi, istakao je da jedan radnik u Zenici godišnje proizvede 280 tona ugrlja, dok u rudniku u Gračanici proizvede 1.786 tona.

– Osim toga, nažalost, 200 KM svaka tona u Zenici proizvodi gubitak – kazao je Džindić te dodao da je zaključeno da Elektroprivreda ide u fazu organizacionog restrukturiranja jer joj je upravljanje prekomplikovano.

Istakao je da nekoliko dana treba za realizaciju naređenja od direktora Elektroprivrede do direktora u rudnicima.

– To mora biti iste minute – naglasio je Džindić.

Nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima rudnika, poslije kojeg su rudari najavili štrajk u petak i izrazili nezadovoljstvo, Džindić je pročitao zaključke, a jedan od njih je iznalaženje rješenja u deset dana.

Plan restrukturiranja Elektroprivrede je i jedan od zaključaka sa predstavnicima rudara.

– Vlada FBiH će na prvoj narednoj sjednici, u četvrtak, iznijeti odgovarajuće prijedlog mijera – rekao je Džidić te dodao da je plan za Zenicu da se razmotre opcije sanacije problema, a u roku od 60 dana da se napravi dugoročno rješenje.

Moratorij na zapošljavanje u Elektroprivredi, posebno u rudnicima, jedan je od zaključaka.

Džindić je najavio da će u četvrtak na sjednici Vlade zatražiti hitnu proceduru za zakon o djelimičnom otpisu duga, jer bi pomogao lakše saniranje starih dugova.

Zatražio je smjenu direktora zeničkog rudnika, koji ima 4.500 KM platu, a koji nema prijedloga kako riješiti problem. Podsjetio je da na jučerašnjem sastanku nije imao nikakav prijedlog.

Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić nezadovoljan je što rješenje za probleme nije pronađeno danas, te je najavio nastavak štrajka, odnosno realizaciju odluke o štrajku u rudnicima mrkog uglja u Brezi i Zenici, počevši od 13. septembra.

– Radnički neposluh u Zenici se nastavlja, od jutros imamo blizu 200 radnika u tri jame u Zenici i Brezi koji su najavili da na kraju prve smjene neće napustiti rudarske prostorije u kojima borave – rekao je Husić.

Rudari su danas, do okončanja sastanka, bili okupljeni pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno