Politika

Naša stranka Zenica: Rješenje za Kantonalnu bolnicu nije u kršenju zakona i neprovođenju presude

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naša stranka Zenica: Rješenje za Kantonalnu bolnicu – Povodom blokade računa Kantonalnoj bolnici Zenica, oglasio se Gradski odbor Naše stranke u Zenici.

„Blokiranje računa nastupilo je po sudskoj presudi, zbog neizmirenih obaveza Bolnice prema Gradskoj upravi u iznosu od 235 hiljada KM, a za korištenje građevinskog zemljišta. Naš stav je da je ovaj namet potrebno ukinuti, jer je opterećenje ne samo zdravstvu, već i privrednicima. Međutim, dok se ne promijene zakoni i propisi se moraju poštovati, pa tako i tužba Gradske uprave i sudska presuda ne mogu biti dovođeni u pitanje“, kažu iz NS Zenica.

Dodaju da bi „neozbiljno bilo ljutiti se na gradske i pravosudne institucije što provode zakon, odnosno sugerisati im da su ga trebali prekršiti. Kršenje zakona nije i ne može biti u interesu građana, izmjene mogu i moraju biti“.

„Zabrinjavajuće je da je zbog navedenog iznosa blokirana institucija, koja brine o zdravlju pola miliona stanovnika, jer je u decembru menadžmentu Kantonalne bolnice odobren kredit od 16 miliona za saniranje dugova. Postavlja se pitanje zašto od tih čak 16 miliona menadžment nije izdvojio potrebnih 235 hiljada? Istovremeno, važno je naglasiti da ovo nije jedini finansijski problem, već jedan od mnogih u KBZ, do kojih je došlo zbog lošeg upravljanja, netransparentnog trošenja novca osiguranika i prekomjernog i sumnjivog zapošljavanja po porodično-stranačkim linijama, zbog čega je ovoj instituciji u dogledno vrijeme potrebna korjenita reforma“, kažu iz Naše stranke Zenica.

Dodaju da primarni cilj u ovom trenutku nije utvrđivanje odgovornosti, već da se finansije Bolnice odblokiraju i vrati u funkciju sistem zdravstvene zaštite.

„Kantonalna skupština i Ministarstvo zdravstva moraju ispitati zašto menadžment nije od dobijenih 16 miliona platio dug, ali zbog toga građani ne smiju da trpe. Tražimo hitan sastanak Gradske uprave, kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja, menaždmenta Bolnice i predstavnika Vlade – da iznađu način kratkoročne finansijske stabilizacije, a onda da se utvrde dugoročne obaveze i odgovornosti menadžmenta Bolnice, s ciljem osiguranja stabilne zdravstvene zaštite 500.000 stanovnika ZDK“, zaključuju iz NS.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno