Politika

Naša stranka Zenica: Političkim opstrukcijama ugroženi životi građana 

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iz Naše stranke u Zeničko-dobojskom kantonu upozoravaju na pogubnost opstrukcija u realizaciji projekta Interventne kardiologije JU Kantonalne bolnice Zenica.

„U februaru ove godine direktor Kantonalne bolnice Zenica dr Rasim Skomorac i generalni direktor njemačke kompanije D. Med Healthcare Sven-Axel Krentorz potpisali su ugovor za realizaciju projekt ‘Interventna kardiologija JU Kantonalne bolnice Zenica’. Njemački partner je trebao projektirati, izgraditi, opremiti, održavati i upravljati novim objektom u krugu Kantonalne bolnica Zenica te funkcionalan objekt po isteku ugovornog roka predati nazad toj zdravstvenoj ustanovi.

Problem u implementaciji projekta nastao je kada je Kantonalna bolnica Zenica zatražila potrebne saglasnosti i dozvole za početak gradnje interventne kardiologije.

Ispostavilo se da je predviđeno zemljište za gradnju unutar kruga bolnice upisano kao vlasništvo Grada Zenica. Tu počinju administrativne barijere koje su dodatno poremetile ionako zategnute odnose dva nivoa vlasti, kantonalne i Grada Zenica.

Istovremeno, svakodnevno na području ZDK kardiološki problemi koji bi mogli biti spriječeni rezultiraju smrtnim ishodom.
Životi građana ne smiju biti žrtvovani zbog političkih prijepora te pozivamo predstavnike Grada Zenice, ZDK i menadžment Kantonalne bolnice Zenica da u interesu građana i građanki ZDK poduzmu sve potrebne radnje da se ovaj projekat od općeg interesa realizuje u što kraćem roku. Podsjećamo i da je menadžment kantonalne bolnice također trebao predočiti razvojnu strategiju i uz pomoć fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja, Grada Zenice i Vlade ZDK realizirati interventnu kardiologiju u okviru vlastitih kapaciteta, što također nije učinjeno.

Pored svega navedenog, treba podsjetiti da je ovaj projekt promoviran kao prvi u javno-privatnom partnerstvu u BiH. On je trebao biti motivator i drugim biznismenima da se upuste u projekte s državom. Političkim opstrukcijama ta je nada gotovo ugušena i nakon ovakvog iskustva teško da će se iko drugi odlučiti na sličan poduhvat.“



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno