Politika

Naša stranka protiv prodaje Odmarališta Duće

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naša stranka protiv prodaje Odmarališta Duće – Na današnjoj Gradskog vijeća Zenica  jedna od tačaka dnevnog reda je Informacija o statusu bivšeg odmarališta „Duće“ (Dugi Rat, Hrvatska) s prijedlogom mogućih rješenja. U vezi s tim oglasila se predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice Sanja Renić iz Naše stranke.

„Prijedlog je stigao od gradskog sekretara i bivšeg v. d. gradonačelnika iz SDA Selvera Kelešture. Dakle, važno je istaknuti da je prijedlog potekao iz SDA. Prijedlog ima u sebi više problema. Najprije, pravna procedura za vlasništvo još nije okončana i ne možemo prije toga ništa prodavati. To je potvrdio i direktor Uprave za imovinsko-pravne i geodetske poslove Grada Zenice“, kazala je Sanja Renić.

Renić je rekla da je sumnjivo što su i pored te činjenice, kako je gradonačelnik Zenice kazao – iz gradskih službi insistirali da se odmah na ovoj sjednici donese odluka. „Nije mi jasno čemu žurba od strane službi. Ili su mislili da to proguraju, dok se ne snađemo s procedurama? Iz službi u rješenjima nude dvije opcije: da gradimo hotel (što je irealno) ili da prodamo odmaralište“, kaže predsjedavajuća.

Po njenom mišljenju najvažniji argument protiv hitne prodaje je činjenica da nije određeno na što bi se dobijene pare potrošile. Kako je objavljeno, po nekim procjenama „Duće“ vrijedi najmanje 4,5 miliona KM. „Prečesto su u ovoj državi novci od prodate državne imovine nestajali ili trošeni za plate administracije. Podržavam ideju načelnika da pare od ‘Dućea’ ne smiju ići u budžet, jer će otići u javnu potrošnju. Nestati“, kaže Renić.

„Zato se o prodaji može govoriti samo ako ćemo od tog novca izgraditi nešto korisno za građane. Puno je problema u Zenici od grijanja do zagađenja, i za njihovo rješavanje uvijek kažemo da nam trebaju pare. Možemo li uložiti ove pare u sistem grijanja? Možemo li uložiti te pare u dom na Smetovima za djecu Zenice koju guši zagađenje? Možemo li sanirati i urediti bazen i napraviti zimski? Ili pomoći Čeliku“, kaže Renić.

Predsjedavajuća GV kaže da se ne slaže sa gradonačelnikom da bi pare mogle ići za izgradnju nove zgrade Gradske uprave. Renić kaže da joj je bliža gradonačelnikova ideja da treba građane uključiti u proces kroz široku javnu raspravu, čak ako treba i referendum. „Ništa se ispod stola, na brzinu i daleko od očiju javnosti ne smije prodavati u Zenici“, zaključuje Renić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno