Politika

Naša stranka o Vranduku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Gradskog odbora Naše stranke Zenica, održan skup “Vranduk ima pravo na kulturu i turizam”. Događaj ima za cilj utvrđivanje konkretnih rješenja i prijedloga vezanih za zaštitu područja Vradnuka, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, posebno u domenu mogućnosti korištenja ovog prostora za kulturu i razvoj turizma.

Na skupu su učešće uzeli brojni predstavnici udruženja, institucija te građani i građanke Zenice. Uvodničari na tribini Haris Selimović (Forum mladih Naše stranke Zenica) i Nasiha Pozder (dr. arh., potpredsjednica Naše stranke) predstavili su ključne probleme, predložili različite pristupe u rješavanju statusa, a također se diskutovalo i o najavi izgradnje Hidroelektrane Vranduku.

Jedan od učesnika, profesor Akif Smajlović, zenički ekolog, upozorio je da bi izgradnje HE Vranduk bila protivna odluci Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, a povećalo bi se i aerozagađenje u zeničkoj kotlini.

Zaključak ovog, prvog radnog sastanka je da se što prije preispitaju do sada donijeta odobrenja za izgradnju HE Vranduk, te reaguje na vrijeme, prije nego i ovo postane jedan u nizu “projekat od ličnog interesa”.

Što se tiče kulture i turizma, predstavnici Gradskog Muzeja i Udruženja za očuvanje multikulturalnosti BiH se slažu da je prostor Vranduka nedovoljno iskorišten, te su voljni surađivati na ovom projektu u smislu organizovanja stalnih, godišnjih kulturnih manifestacija, koje bi dopinjele većem razvoju turizma za građane Zenice.

U smislu razvoja turističke privrede, kroz projekat – ”Vranduk ima pravo na kulturu i turizam”, Naša stranka planira raditi na ostvarenju ruralno­-urbanog partnerstva, koje podrazumijeva razvoj lokalne poljoprivrede, proizvodnje u funkciji turističke i ugostiteljske ponude kao i na razvoju saobraćaja i infrastrukure općenito, što za posljedicu ima ravnomjeran razvoj cjelokupne regije Zenice. Planirano je da se naredni sastanak održi u Vranduku, sa predstavnicima MZ i vrandučkih udruženja, koji, zbog objektivnih razloga, nisu mogli prisustvovati jučerašnjem sastanku.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno