Politika

Naša stranka: Hoće li IŠTA ostati od zeničkih obdaNIŠTA?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Posljednjih dana svjedočimo iznošenju ozbiljnih optužbi koje je Sindikalna podružnica Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica uputila na adresu uprave te ustanove. Ono što više zabrinjava od navedenih optužbi jeste činjenica da je i u ovoj oblasti došlo do podjele. Šta je razlog da su se ljudi koji vrše jednu od najplemenitijih profesija, i kojih je u našem gradu sve manje, svrstali u suprotstavljene strane?

Razlog je vrlo jednostavan. Oni koji donose odluke o raspoređivanju javnog novca nikako da shvate da ulaganje u predškolski odgoj i obrazovanje nije trošak nego investicija. I to jedna od najisplativijih investicija. Ulaganje u naše najmlađe rezultira najvećim ekonomskim povratom i na kraju društvu donosi prihod veći za skoro 10% nego što donosi štednja ili ulaganje u tržište dionica.

Ali ulaganje u našu djecu ne treba gledati kroz prizmu uštede ili zarade. Ukoliko želimo odgajati zdravu i zadovoljnu djecu kako bi jednog dana postali zdravi, zadovoljni, odgovorni i korisni članovi našeg društva, onda definitivno trebamo imati cilj da se optimiziraju uslova za njihov pravilan rast i razvoj u predškolskom periodu. Zadovoljni odgajatelji jesu jedan od preduslova za postizanje tog cilja. Ali nikako jedini.

Naša stranka Zenica vjeruje da je Sindikalna podružnica neutralna i da njihove reakcije ni na kakav način ne koincidiraju sa činjenicom da se uskoro treba provesti procedura izbora direktora JU Predškolski odgoj i obrazovanje. Isto tako poznati su nam problemi sa kojima se susreće uprava ove ustanove i razumijemo složenost situacije u kojoj se ona nalazi.

Ovim putem Naša stranka Zenica želi svima dati do znanja da je moguće urediti stvari u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja. Moguće je vratiti sve prostorne kapacitete vrtića djeci, moguće je prestati sa iznajmljivanjem prostora drugim firmama, moguće je obezbijediti adekvatne uslove za boravak djece u vrtićima, moguće je imati zadovoljne odgajatelje. Isto tako je moguće povećati obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem davanjem subvencija za svu djecu, bez obzira idu li u javne ili privatne vrtiće. Moguće je dati i kontinuiranu finansijsku podršku privatnim predškolskim ustanovama na nivou grada. Da je to moguće dokaz su mjere koje je Naša stranka provela u Kantonu Sarajevu i sada je to postao primjer koji svi žele i trebaju slijediti.

Na kraju je vrlo bitno shvatiti da ovdje ne smiju biti dvije strane, svi moramo zajedno raditi za dobrobit naše djece. Naša stranka zna kako i to će u narednom periodu i pokazati.

NAŠA STRANKA ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno