Zenica

NAŠA PROŠLOST: Napad četnika na Donju Vracu 1943. godine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U proljeće 1943. godine, pred Bajram, mještani Donje Vrace (Zenica) su odbili da predaju stoku četnicima, a koju su redovno morali davati određenog datuma u mjesecu. Stoku su davali četničkoj komandi u Bijelim Vodama, tačnije njihovom čovjeku na tačno određenom mjestu koje je bilo unaprijed dogovoreno. To je bio povod za četnički napad na Donju Vracu.

Prethodno je izvršeno izviđanje iz sela Stjepanovića pored Banloza (Ciglana). Desio se i incident u Polju, kada se Redžo (Dede) Kubat sporječkao sa nekim Stjepanovićima prilikom obrade zemlje. Pripadnik četničkog pokreta iz Stjepanovića je na konju prošao kroz Vracu i otišao preko Vepra i Pribije u Bijele Vode da podnese špijunski izvještaj četnicima o stanju u Donjoj Vraci.

Za tri dana je uslijedio napad na Donju Vracu iz pravca Lisota, Vratačkog Potoka i Jelovika sa snagom od 56 četnika u 3h – prije sabaha. Već od ulaska u gornje kuće u Koplancima, nakon pucanja iz vatrenog oružja, četnici su otvarali štale i puštali stoku tjerajući je uz potok prema Srednjim Brdima. Mještani su bili u panici i skupljali su se u utvrđene podrume kuća Emina Isakovića i Avde Kubata.

Selo je bilo opkoljeno u obliku potkovice, a izlaz je bio samo prema rijeci Bosni, koja je u tom proljećnom periodu bila nabujala.

Borbe su u selu potrajale 3-4 sata, a odbranu sela je predvodio Muharem Isaković – komandant jedinice Muslimanske milicije Donja Vraca sa tridesetak boraca i 10 pušaka koje su u tajnosti nabavljali. Jedinica domobrana kod željezničke stanice u Donjoj Vraci je, nakon što su se čuli pucnji, djelovala bombama po obroncima padina oko Vrace, a pristigla je i pomoć Muslimanske milicije iz Gračanice, Pojska, Tetova, Gradišća, Vrselja i Stranjana.

Prema pripovijedanjima Rifeta Šarića iz Donje Gračanice i Emina Isakovića iz Donje Vrace, tokom pucnjave i razmjene vatre poginuli su Ramo Isaković i Sakib (Avdo) Kubat. Šerif (Bego) Bošnjak je poginuo između pruge i rijeke Bosne. Ranjen je Sakibov brat Mujo (Avdo) Kubat, koga su sjekirom napale dvije žene srpkinje koje su četnici sa sobom poveli. Četnici su bili prinuđeni na povlačenje, a tom prilikom su ubijena tri četnika, a nekoliko ih je ranjeno u protivnapadu “Muslimanske milicije” iz Donje Vrace, Donje Gračanice, Vranduka, Ponirka, Tetova, Stranjana, Gradišća, Obrenovaca, Pojska i Vrselja. Četnici su se izvukli Vratačkim potokom, preko Vrila i Gornjih Lisota prema Potoku i Bijelim Vodama. Jedan je ubijen iznad Donje Vrace u “Priskači”, a prepričava se da je dozivao nekog Jovu riječima: “Jovo, ne ostavljajte me”. Dio četnika je presretnut na Šljivicama od strane Muslimanske milicije Gračanica. Četnike su na Vrilima presreli pripadnici jedinica Muslimanske milicije iz Vranduka, Ljubetova i Ponirka, a dvojica su ubijena na vrhu brda Lisota gdje su i ukopani. Rifet Šarić iz D. Gračanice tvrdi da ih je ubio Ramo Ibrahimagić iz Ljubetova. Kasnije su u tajnosti ekshumirani i sahranjeni u srpskom seocetu Potok naspram Mrgodića. Jedan pripadnik Muslimanske milicije iz Vranduka je poginuo na Pribiji (Šarić ili Mujezinović).
Učestali napadi na muslimanska sela i prisiljavanje stanovnika da im dostavljaju stoku, hranu i ogrjev su doprinijele konačnoj odluci, pa su jedinice “Muslimanske milicije” iz Vranduka, Obrenovaca, Gračanice, Ričica i drugih mjesta krenule u zajednički napad na četnike iz Ponihova, Bijele Vode i drugih četničkih uporišta u okolini. Konačni obračun se desio kod sela Hrastovac i Radinovići u junu i julu 1944. godine.

Na fotografije je uništena željeznička stranica Donja Vraca, nakon jednog od napada četnika (fotografiju ustupio Eminov sin Rašid Isaković).

Mjesto pogibije Sakiba Kubata i Rame Isakovića – kuća Avde Kubata napravljena 1937. godine, druga fotografija.

Pogled iz D. Vrace na Stjepanoviće (Ciglana) preko rijeke Bosne, treća fotografija.

O ovom i drugim historijskim događajima, opširnije u knjizi “Gračanica između Vranduka i Bilinog polja”, Asima Kadrića.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno