Ljudi Zenica

MIZ Zenica: U džematu Jastrebac proučena hafiska dova hafizu Vernesu Kruški

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U subotu, 16. decembra 2023. godine u džematu Jastrebac, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zenica, proučena je hafiska dova i upriličena promocija novog hafiza Časnog Kur’ana, hafiza Vernesa Kruške.

Hafiskoj dovi su prisustvovali izaslanik reisul-uleme, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islasmke zajednice u BiH, hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam MIZ Zenica mr. Jakub-ef. Salkica, hafizi zeničkog medžlisa i gosti, imami i mnogobrojne džematlije koji su podijelili radost sa džematlijama džemata Jastrebac, s obzirom na to da je ovo prva hafiska dova u džematu.

Dobrodošlicu na hafisku dovu su izrazili Edin-ef. Muharemović, imam džemata Jastrebac, i glavni imam mr. Jakub-ef. Salkica čestitajući novom hafizu, njegovoj porodici i džematu, posebno ističući da je ovo 63. hafiska dova koju organizuje Medžlis Zenica.

Muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević se osvrnuo na kontinuitet podučavanja Kur’anu na ovim područjima, posebno ističući doprinos imama i muallima u dosljednom poučavanju Kur’anu polaznika mekteba.

– Nekada su hafiske dove bile rijetkost i posebne prilike. Mi danas u našoj domovini, hvala Bogu, živimo zlatno doba. Imamo sve više hafiza i obrazovanih osoba. Živimo i vrijeme u kojem se u mnogo šta sumnja, a kontinuitetom učenja hifza i uslovima za sticanje zvanja hafiza Časnog Kur’ana koje provjerava Komisija za hifz Rijaseta, a svoju potvrdu daje reisull-ulema, mi smo očuvali povjerenje i sačuvali hifz u našoj domovini – kazao je muftija Dizdarević.

Samom svečanom činu uručivanja diplome i proglašavanje hafizom Časnog Kur’ana hafiza Vernesa Kruške prethodilo je obraćanje izaslanika reisul-uleme hafiza dr. Mensur-ef. Malkića, koji je prenio selame i čestitke reisul-uleme hafizu i porodici.

– Hifz Kur’ana je put koji zahtijeva mnogo strpljenja i vremena, a imati hafiza Kur’ana u svojoj porodici je velika čast. S toga, posebno čestitamo majci hafiza Vernesa uz dovu Uzvišenom Allahu da njegovu majku i rahmetli babu na Sudnjem danu zaogrne ogrtačem koji je obećan za roditelje hafiza, jer nam Muhamed, a.s., kazuje: “Ko bude učio Kur’an, proučavao ga i radio po njemu, na Sudnjem danu će mu biti stavljena kruna nura koja će sijati kao što sija Sunce. A njegovi roditelji će biti zaogrnuti sa dva ogrtača, pa će reči: Zašto smo ovako obučeni? Biće im kazano: Zato što je vaše dijete bilo stalno uz Kur’an” – poručio je hafiz Malkić.

Hafisku dovu za novog hafiza je proučio njegov muhaffiz hafiz prof. dr. Safet-ef. Husejnović, kojem je on 31. koji je pred njim naučio hifz.

Hafiz Vernes Kruško, sin Derviše i rahmetli Halila, rođen je 1. januara 1981. godine u Zenici. Arapsko pismo je naučio pred Bekir-ef. Čelenkom, a 2017. godine je počeo učiti hifz pri Školi hifza MIZ Zenica. Bio je mujezin u džematu Blatuša te u Sejmenskoj džamiji.

Pred Komisijom Rijaseta cijeli Kur’an je proučio od 6. do 20. novembra i time stekao časno zvanje Hafiz Časnog Kur’ana.

(Preporod.info)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno